Μπιλ Γκέιτς: Τα τρία πράγματα που δεν λείπουν ποτέ από το γραφείο του -Το μυστικό της επιτυχίας του

Μπιλ Γκέιτς: Τα τρία πράγματα που δεν λείπουν ποτέ από το γραφείο του -Το μυστικό της επιτυχίας του

Μάθημα παραγωγικότητας από τον πασίγνωστο δισεκατομμυριούχο

Σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς η επιτυχία στον εργασιακό τομέα δεν προέρχεται μόνο από την σκληρή ολοήμερη δουλειά. Η ξεκούραση παίζει βασικό ρόλο στην παραγωγικότητά μας, ενώ βοηθάει στο να διατηρηθεί η δημιουργικότητα και η όρεξη για εργασία.

Στην αρχή της καριέρας του ο Αμερικανός δισεκατομμυριούχος δεν κοιμόταν σχεδόν καθόλου. Συνήθιζε να περνάει πολλές μέρες στο γραφείο του, θεωρώντας πως αυτό ήταν απαραίτητο για να χτίσει την επιχείρησή του και να πετύχει. Αργότερα, βέβαια, συνειδητοποίησε ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν ούτε έξυπνο, αλλά ούτε και υγιές.

Κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξής του στο αμερικανικό Vanity Fair, ο Γκέιτς μίλησε για το τότε λάθος του, ενώ αναφέρθηκε και στα τρία πράγματα, που έχει σήμερα πάνω στο γραφείο του και τον βοηθούν στην συγκέντρωσή του, αλλά και στην παραγωγικότητά του. Ποια είναι αυτά;

Μια τράπουλα

Αρχικά να πούμε ότι σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει, έχει αποδειχθεί πως όσοι διατηρούν ένα καθαρό και οργανωμένο γραφείο είναι πιο παραγωγικοί και με λιγότερο άγχος από εκείνους που έχουν μάθει να δουλεύουν μέσα στην ακαταστασία. Ο Bill Gates εκτός του ότι κάθεται πάντα σε ένα μεγάλο και φουλ οργανωμένο γραφείο, φροντίζει να έχει πάντα κάπου σε κάποια γωνία του μία τράπουλα. Φυσικά δεν παίζει συνέχεια χαρτιά, αλλά όταν θέλει να κάνει ένα διάλειμμα από τη δουλειά του, του αρέσει να παίζει λίγο μπριτζ.

Το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι επίσης το αγαπημένο του Warren Buffett, καθώς απαιτεί πολλά μαθηματικά και στρατηγική σκέψη.

Μια συλλογή βιβλίων

Ο Gates είναι μεγάλος βιβλιοφάγος και όπως έχει πει, προτιμά τα βιβλία αυτοβελτίωσης από αυτά της μυθοπλασίας. Βιβλία όπως το «Hot Seat», με συγγραφέα τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της General Electric, Jeff Immelt, το «The Overstory» του Richard Powers και το «A Promised Land» του Barack Obama, είναι μεταξύ εκείνων, που ο Gates διάβασε και βρίσκονται στο γραφείο του. Σύμφωνα με τον επιχειρηματία, το καθημερινό διάβασμα είναι απαραίτητο για τη μάθηση, την τροφοδότηση της δημιουργικότητας, καθώς ακόμα και στην ανεύρεση λύσεων στα προβλήματα που μπορεί να έχετε. Ακολουθεί άλλωστε πιστά και τον κανόνα των 20 λεπτών.

Νέα gadgets

Τα gadgets είναι απαραίτητα για να παραμείνετε ενημερωμένοι και να μπορέσετε να εκτελέσετε τις εργασίες σας γρήγορα και με ασφάλεια. Η τεχνολογία σίγουρα μπορεί να αποσπά την προσοχή, αλλά αν τη χρησιμοποιήσετε σωστά, μπορεί να αποτελέσει ένα εξαιρετικό εργαλείο, το οποίο μπορεί να απογειώσει την καθημερινότητα στο γραφείο. «Ένα από τα καλύτερα πράγματα στη δουλειά μου είναι ότι συμβαδίζω με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Θα έβαζα ένα ρομπότ στο γραφείο μου, αλλά δεν μπορούσα να βρω ένα καλό, που να χωράει. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι τα νέα gadgets είναι μόνο για παιχνίδι ή ψυχαγωγία, αλλά οι χρήσεις τους το ξεπερνούν κατά πολύ αυτό», είπε ο Gates όταν άρχισε να χρησιμοποιεί το HoloLens 2 το 2019.