Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Οδησσό – 14 ρωσικά πλοία πλησιάζουν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφίγγει ο κλοιός γύρω από την Οδησσό – 14 ρωσικά πλοία πλησιάζουν

Βομβαρδίστηκαν δύο περιοχές κοντά στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας - Περιθώριο για συμβιβασμό «βλέπει» το Κίεβο σε αντίθεση με τον Πούτιν

Από λεπτό σε λεπτό περιμένουν με αγωνία οι κάτοικοι της Οδησσού μια γενικευμένη ρώσικη επίθεση, τόσο από τη θάλασσα, όσο και από την ξηρά, καθώς ήδη βομβαρδίστηκαν δύο περιοχές κοντά στο μεγάλο λιμάνι της Ουκρανίας.

Η ανησυχία εντίνεται, καθώς παράλληλα πλησιάζουν 14 ρωσικά πλοία, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, όπως μετέδωσε η απεσταλμένη της ΕΡΤ. Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε το πρωί και προκάλεσε τον τραυματισμό δύο ανθρώπων, ενώ η δεύτερη το μεσημέρι με 90 οβίδες από το ρωσικό πολεμικό ναυτικό να εκτοξεύονται σε χωριό, όπου μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί τραυματίες. Αν και η ιστορική πόλη της Οδησσού βρίσκεται υπό ρωσική πολιορκία, υποδέχεται εκατοντάδες εκτοπισμένους από γειτονικές πόλεις, όπως το Μικολάιβ, που έχει πλέον ισοπεδωθεί.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν μεταδοθεί από τις επιθέσεις έχουν τραυματιστεί δύο άτομα. Οι Ουκρανοί παρακολθούν στενά τις κινήσεις του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, στον οποίο περιέχονται δυνάμεις Ρώσων πεζοναυτών.

Επίσης, σύμφωνα με το BBC, ο ρωσικός στρατός σταμάτησε ως ένα σημείο να πιέζει προς την Οδησσό από την ξηρά, αλλά ξεκίνησε να εξαπολύει επιθέσεις από την Χερσώνα προς τον Βορρά.

Το Κίεβο βλέπει «περιθώριο για συμβιβασμό» στις συνομιλίες με τη Μόσχα

Κορυφαίος ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε απόψε ότι οι συνομιλίες με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου ήταν πολύ δύσκολες, αλλά υπογράμμισε ότι υπήρχε «σίγουρα περιθώριο για συμβιβασμό».

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι υπήρχαν ουσιαστικές διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

Συμπλήρωσε ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν αύριο Τετάρτη.

Ο Πούτιν είναι απαισιόδοξος για το ενδεχόμενο τερματισμού του πολέμου

Εν αντιθέσει με τους Ουκρανούς, ο Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε με τον Σαρλ Μισέλ για τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις διαπραγματεύσεις, λέγοντας πως η πλευρά του Ζελένσκι «δεν δείχνει κάποια σοβαρή δέσμευση για την εξεύρεση αμοιβαίων λύσεων».

Σύμφωνα, με το γραφείο του Ρώσου προέδρου για την τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πούτιν επισήμανε και πάλι τις απαιτήσεις της Μόσχας και δεν υιοθέτησε τις πληροφορίες που βγαίνουν από την πλευρά του Κιέβου για τις διαπραγματεύσεις.

Είναι ενδεικτικό ότι πλευρά του Πούτιν αναφέρει: «Το Κίεβο δεν δείχνει σοβαρή δέσμευση για την εξεύρεση αμοιβαίας αποδεκτής λύσης».