Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκίνησαν ξανά οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία – Βομβαρδίζεται το Κίεβο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκίνησαν ξανά οι διαπραγματεύσεις για εκεχειρία – Βομβαρδίζεται το Κίεβο

Εγγυήσεις ασφαλείας από το ΝΑΤΟ ζητάει και πάλι ο Ζελένσκι - Απαγόρευση κυκλοφορίας για 35 ώρες στην πρωτεύουσα

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας για κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Ουκρανία ξεκίνησαν και πάλι και βρίσκονται σε εξέλιξη, γνωστοποίησε σήμερα το μεσημέρι ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας και διαπραγματευτής Μιχαΐλο Ποντόλιακ.

«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Ξεκίνησαν και πάλι οι διαβουλεύσεις για την κύρια πλατφόρμα των διαπραγματεύσεων. Γενικά θέματα κανονιστικών ρυθμίσεων, κατάπαυση του πυρός, απόσυρση στρατευμάτων από το έδαφος της χώρας», ανέφερε στο Twitter ο Ποντόλιακ.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε, ότι η Ουκρανία αντιλαμβάνεται, ότι δεν έχει μια ανοιχτή πόρτα στο ΝΑΤΟ, για να γίνει μέλος και ως εκ τούτου προτείνει ένα τρόπο, για να προστατευθεί η ίδια ξεχωριστά, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει εγγυήσεις ασφαλείας. «Αν δεν μπορούμε να μπούμε μέσω των ανοιχτών θυρών, τότε πρέπει να συνεργαστούμε με τις ενώσεις με τις οποίες μπορούμε, οι οποίες θα μας βοηθήσουν, θα μας προστατεύσουν… έχοντας ξεχωριστές εγγυήσεις» δήλωσε σε μια βίντεο έκκληση του ο Ουκρανός πρόεδρος.

Εν τω μεταξύ, σε τέσσερις ανήλθε ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές και τους βομβαρδισμούς στο Κίεβο σήμερα το πρωί, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν εισβάλει στην Ουκρανία, σφίγγουν τον κλοιό τους στην ουκρανική πρωτεύουσα και ο δήμαρχός της Βιτάλι Κλίτσκο ανακοίνωσε 35ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 σήμερα το βράδυ.

Δύο μεγάλες εκρήξεις ακούστηκαν στο κέντρο του Κιέβου ακριβώς πριν από την αυγή σήμερα. Αργά χθες Δευτέρα, τροχιοδεικτικά φαίνονταν στον ουρανό, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις στόχευαν όπως φαίνεται μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) του εχθρού. «Σήμερα είναι μια δύσκολη και επικίνδυνη στιγμή», δήλωσε ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο. «Η πρωτεύουσα είναι η καρδιά της Ουκρανίας και θα την υπερασπιστούμε. Δεν θα εγκαταλείψουμε το Κίεβο, το οποίο αποτελεί αυτή τη στιγμή το σύμβολο και την προκεχωρημένη βάση της ελευθερίας και της ασφάλειας της Ευρώπης», σημείωσε ο Κλίτσκο.

Ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας κάλεσε τους άνδρες, που μετέφεραν τις γυναίκες και τα παιδιά τους στο σχετικά ασφαλές δυτικό τμήμα της χώρας νωρίτερα κατά την σύγκρουση, να επιστρέψουν στο Κίεβο για να πολεμήσουν. Ορισμένοι το έχουν ήδη κάνει, είχαν δηλώσει σε πρόσφατη συνέντευξή τους στο Reuters ο ίδιος και ο αδελφός του Βλαντίμιρ.

Αυτόπτης μάρτυρας του Reuters είδε συγκρότημα κατοικιών να έχει τυλιχθεί στις φλόγες έπειτα από πλήγμα πυροβολικού. Πυροσβέστες προσπαθούσαν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά και μέλη σωστικών συνεργείων βοηθούσαν στην απομάκρυνση των κατοίκων που είχαν παγιδευτεί μέσα στο κτίριο χρησιμοποιώντας σκάλες. «Τα μέλη σωστικών συνεργείων εξακολουθούν να καταβάλλουν προσπάθειες για την κατάσβεση της φωτιάς από νωρίς σήμερα το πρωί», πρόσθεσε ο δήμαρχος του Κιέβου σε ανάρτησή του στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.

Το εργοστάσιο όπλων ARTEM στο κέντρο του Κιέβου επλήγη επίσης και σε εικόνες που βιντεοσκόπησε κάτοικος φαίνεται καπνός να βγαίνει από την οροφή. Η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι σχεδιάζει να επιτεθεί σε ουκρανικά εργοστάσια όπλων σε αντίποινα για το, σύμφωνα με την ίδια, ουκρανικό πλήγμα στην υπό τον έλεγχο αυτονομιστών πόλη του Ντονέτσκ, και κάλεσε εργαζόμενους και κατοίκους να μείνουν μακριά από τις εγκαταστάσεις αυτές. Η Ουκρανία διέψευσε ότι εξαπέλυσε επίθεση.

Το Κίεβο δεν είχε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα της ίδιας σφοδρότητας συγκρούσεις, όπως αυτές σε άλλες πόλεις της Ουκρανίας, αλλά ο ρωσικός στρατός πλησιάζει αργά στην πόλη και οι βομβαρδισμοί εντάθηκαν. «Αυτό που συμβαίνει τώρα στο Χάρκιβ (Χάρκοβο), στην Μαριούπολη και άλλες πόλεις, είναι αναμενόμενο ότι αργά ή γρήγορα θα συμβεί στο Κίεβο», δήλωσε ο κάτοικος της πόλης Ιγκόρ Κρούπα.