Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφοδροί βομβαρδισμοί σε Κίεβο και Χάρκοβο – Ισοπεδωμένη πόλη η Μαριούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Σφοδροί βομβαρδισμοί σε Κίεβο και Χάρκοβο – Ισοπεδωμένη πόλη η Μαριούπολη

Η Ρωσία κάνει λόγο για χτύπημα των ουκρανικών δυνάμεων με βόμβες διασποράς στο ελεγχόμενο από αυτονομιστές Ντονέτσκ

Με ιδιαίτερη σφοδρότητα μαίνονται οι ρωσικοί βομβαρδισμοί σε όλη σχεδόν την επικράτεια της Ουκρανίας, με έμφαση στο Κίεβο και το Χάρκοβο, ενώ συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις αλλά και οι αλληλοκατηγορίες για προβοκάτσιες μεταξυ των δύο πλευρών.

Στο Κίεβο οι ρωσικές δυνάμεις πλήττουν πλέον και πολιτικούς στόχους, με πολυκατοικίες να μετατρέπονται σε ερείπια, ενώ το απόγευμα της Δευτέρας επλήγη και ένα εμπορικό κέντρο, το οποίο ευτυχώς ήταν κλειστό. Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές έχουν περιοριστεί, μόνο και μόνιο επειδή οι σειρήνες ηχούν συνέχεια και οι πολίτες βρίσκονται στα καταφύγια. Αλλά και το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, σφυροκοπείται αδιάκοπα, σύμφωνα με τον δήμαρχο. Οι ρωσικές δυνάμεις βάλλουν εναντίον συνοικιών στο κέντρο της, προκαλώντας αδιευκρίνιστο αριθμό θυμάτων, σύμφωνα με τον Ιχόρ Τερέκοφ.

Τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλος ένας τραυματίστηκε σε βομβαρδισμούς του ρωσικού στρατού, ανακοίνωσαν οι τοπικές εισαγγελικές αρχές. Από τα πυρά του πυροβολικού «καταστράφηκε ένα κτίριο», ενώ ορισμένα άλλα υπέστησαν ζημιές, ανέφερε το γραφείο Τύπου της εισαγγελίας. Λίγα λεπτά αργότερα, η εισαγγελία πρόσθεσε ότι ένας 15χρονος σκοτώθηκε από ρωσικό πλήγμα σε ένα κτίριο όπου φιλοξενούνται νέοι, στο Τσούχουγιφ, σε απόσταση 40 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά του Χαρκίβ.

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι εννέα τραυματίστηκαν σε μια αεροπορική επιδρομή σε έναν ραδιοτηλεοπτικό πύργο στην περιφέρεια Ρίβνε, προς τη δυτική Ουκρανία, ανάμεσα στο Τσερνίχιβ και στο Γιαβορίβ, κοντά στην Πολωνία. Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής, Βιτάλι Κόβαλμ. «Υπάρχουν ακόμη άνθρωποι κάτω από τα χαλάσματα», ανέφερε σε μια ανάρτηση στο διαδίκτυο. Αυτή είναι η πρώτη φορά που οι Ρώσοι “χτυπούν” τη συγκεκριμένη πόλη, σύμφωνα με πληροφορίες.

Την ίδια ώρα, η Μαριούπολη έχει μετατραπεί σε σωρό ερειπίων από τους συνεχείς βομβαρδισμούς. Οι εγκλωβισμένοι κάτοικοι της πολιορκημένης πόλης προσπαθούν να επιβιώσουν με κάθε τρόπο, καθώς εδώ και μέρες δεν έχουν νερό, θέρμανση και ρεύμα. Εν τω μεταξύ, λίγο πιο ανατολικά, οι αρχές και οι κάτοικοι της Οδησσού συνεχίζουν να οχυρώνουν την πόλη, περιμένοντας την ρωσική επίθεση.

Η Ρωσία κάνει λόγο για χτύπημα των ουκρανικών δυνάμεων στο Ντονέτσκ

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να πλήξει ουκρανικές βιομηχανίες όπλων, σε αντίποινα για ένα πλήγμα στην πόλη του Ντονέτσκ, η οποία ελέγχεται από τους αυτονομιστές, και προέτρεψε τους εργαζόμενους και τους κατοίκους των γύρω περιοχών να μην πλησιάζουν στα εργοστάσια αυτά. Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε στην ανακοίνωσή του ότι η Ρωσία πιστεύει πως η Ουκρανία χρησιμοποίησε βόμβες διασποράς σε μια πυκνοκατοικημένη περιοχή του Ντονέτσκ.

Οι ρωσικές δυνάμεις, πρόσθεσε, θα απαντήσουν ενεργώντας κατά τρόπο ώστε να «εξουδετερώσουν επιχειρήσεις του στρατιωτικο-βιομηχανικού συγκροτήματος της Ουκρανίας που κατασκευάζουν, επισκευάζουν και αποκαθιστούν τα όπλα τα οποία χρησιμοποιούν οι εθνικιστές για να διαπράττουν εγκλήματα πολέμου». «Καλούμε τους πολίτες της Ουκρανίας που εργάζονται σε αυτές τις επιχειρήσεις, καθώς και τους κατοίκους των γειτονικών κτιρίων, να φύγουν από τις περιοχές του πιθανού κινδύνου».