Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέο «καμπανάκι» από το Κίεβο για τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Νέο «καμπανάκι» από το Κίεβο για τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ

«Παρεαμένει χωρίς εξωτερικό τροφοδοτικό ισχύος», τονίζουν οι Ουκρανοί

Η κρατική ρυθμιστική αρχή πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε σήμερα ότι η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ δεν έχει ακόμη αποκατασταθεί, παρά το γεγονός ότι χθες το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας δήλωσε ότι αποκαταστάθηκε από Λευκορώσους ειδικούς.

Η Ουκρανία έχει προειδοποιήσει για αυξημένο κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας εάν η γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος υψηλής τάσης, που έχει καταστραφεί στις εχθροπραξίες, δεν επισκευαστεί στο εργοστάσιο, το οποίο έχει καταληφθεί από ρωσικές δυνάμεις.

«Οι προσπάθειες αποκατάστασης της εξωτερικής τροφοδοσίας ισχύος του χώρου βρίσκονται σε εξέλιξη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η κρατική ρυθμιστική αρχή που είναι αρμόδια για τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Ουκρανίας. Όταν διακόπτεται η εξωτερική παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, ενεργοποιείται μια γεννήτρια ντίζελ έκτακτης ανάγκης.

Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της για την κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ.

«Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ανησυχεί ιδιαίτερα για τις πρόσφατες εξελίξεις στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ στην Ουκρανία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η EBRD.

«Η EBRD, η οποία διαχειρίζεται πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε διεθνή κεφάλαια για να μεταμορφώσει το Τσερνόμπιλ από το 1995, πιστεύει ότι τα πρόσφατα γεγονότα θέτουν σε κίνδυνο τα επιτεύγματα δεκαετιών επιτυχημένης διεθνούς συνεργασίας για την εξασφάλιση της τοποθεσίας».

Η EBRD τόνισε ότι πρέπει να διατηρηθεί η αδιάλειπτη παροχή ρεύματος στο Τσερνόμπιλ. Πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό να λειτουργούν συστήματα παρακολούθησης και ελέγχου, οι κανονικές εναλλαγές βάρδιας θα πρέπει να επαναληφθούν μετά τη διακοπή τους κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών και οι προμήθειες πρέπει να διατηρηθούν στο προσωπικό που λειτουργεί το εργοστάσιο, αναφέρεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια στην ίδια την τοποθεσία είναι «εξαιρετικά επικίνδυνη» για μια εγκατάσταση αποθήκευσης αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου και απαιτούνταν επιθεωρήσεις από την ουκρανική ρυθμιστική αρχή και τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας, ανέφερε.

Οι ουκρανικές στρατιωτικές υπηρεσίες ανέφεραν σήμερα, χωρίς να παράσχουν σαφή στοιχεία, ότι είναι «πιθανό» η Ρωσία να προετοιμάζει μια επίθεση στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ «για την οποία οι κατακτητές θα προσπαθήσουν να μεταθέσουν την ευθύνη στην Ουκρανία».