Πόλεμος στην Ουκρανία: Δραματική κατάσταση στην Μαριούπολη – Θάβουν σε ομαδικούς τάφους τους νεκρούς

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δραματική κατάσταση στην Μαριούπολη – Θάβουν σε ομαδικούς τάφους τους νεκρούς

Παιδιατρικό νοσοκομείο καταστράφηκε ολοσχερώς από τους βομβαρδισμούς - Εγκλωβισμένοι 400.000 κάτοικοι

Δύσκολες ώρες στην Ουκρανία όπου αυξάνονται οι θάνατοι και οι τραυματισμοί αμάχων, ενώ στη Μαριούπολη η κατάσταση είναι δραματική.

Σύμφωνα με το Associated Press, οι Αρχές της πόλης έχουν ξεκινήσει να θάβουν ομαδικά τους νεκρούς, καθώς τα νεκροτομεία έχουν γεμίσει, ενώ ολοκληρωτική είναι η καταστροφή του παιδιατρικού νοσοκομείου της πόλης από τους βομβαρδισμούς. «Οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής έριξαν πολλές βόμβες στο νοσοκομείο παίδων. Η καταστροφή είναι κολοσσιαία», ανέφερε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο, προσθέτοντας ότι δεν έχει ακόμη γνώση για πιθανά θύματα. «Άνθρωποι, παιδιά είναι κάτω από τα συντρίμμια» ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα, κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία, ότι κρατάει ομήρους 400.000 κατοίκους της Μαριούπολης, βομβαρδίζοντας την πόλη-λιμάνι στη νότια Ουκρανία, παρά τις προσπάθειες να δημιουργηθεί ένας ασφαλής διάδρομος για την απομάκρυνση των αμάχων. «Περίπου 3.000 νεογέννητα στερούνται φαρμάκων και τροφίμων» έγραψε στο Twitter. «Η Ρωσία εξακολουθεί να κρατά ομήρους πάνω από 400.000 ανθρώπους στη Μαριούπολη, εμποδίζει την ανθρωπιστική βοήθεια και την εκκένωση. Οι βομβαρδισμοί αδιακρίτως συνεχίζονται» πρόσθεσε. Η ουκρανική κυβέρνηση ανέφερε, ότι 1.170 άμαχοι έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, επικαλούμενη τον αντιδήμαρχο της πόλης.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε σήμερα, πως έχει επιβεβαιώσει 1.424 θύματα μεταξύ των αμάχων, αφότου ξεκίνησε η σύγκρουση πριν από δύο εβδομάδες – 516 σκοτώθηκαν και 908 τραυματίστηκαν-, αλλά πιστεύει πως οι πραγματικοί αριθμοί είναι «αρκετά μεγαλύτεροι». Στα μέτωπα του πολέμου η ένταση διατηρείται και μάλιστα υπάρχουν καταγγελίες, ότι τα όπλα ηχούν και σε πολλές από τις έξι πόλεις για τις οποίες κηρύχθηκε 12ωρη κατάπαυση του πυρός από τις 9:00 το πρωί για να ανοίξουν οι αντίστοιχοι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση του άμαχου πληθυσμού. Τα προβλήματα εντοπίζονται και σε Σούμι και Χάρκοβο.

Ανησυχία για τα πυρηνικά εργοστάσια σε Τσερνόμπιλ και Ζαπορίζια

Καθησυχαστική εμφανίστηκε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας για τη διακοπή της ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ. Όπως ανακοίνωσε, «η θερμοκρασία μπορεί να διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα, χωρίς να είναι απαραίτητη η παροχή ρεύματος». Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της αρμόδιας ουκρανικής αρχής για πιθανό κίνδυνο διαρροής ραδιενέργειας λόγω της διακοπής και είχε αιτηθεί για προσωρινή κατάπαυση του πυρός, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αποκατάστασης.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε ότι τόσο η κατάσταση στο Τσερνόμπιλ, όσο και στη Ζαπορίζια είναι υπό έλεγχο και η λειτουργία τους φυσιολογική, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος για τους κατοίκους στις γύρω περιοχές.