Πόλεμος στην Ουκρανία: Προσωρινή κατάπαυση του πυρός σε Σούμι, Χάρκοβο, Τσερνίχιφ και Μαριούπολη για έξοδο αμάχων – Νέο μήνυμα Ζελένσκι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Προσωρινή κατάπαυση του πυρός σε Σούμι, Χάρκοβο, Τσερνίχιφ και Μαριούπολη για έξοδο αμάχων – Νέο μήνυμα Ζελένσκι

Συνεχίζεται ο πόλεμος της Ρωσίας για 13η ημέρα

Προσωρινή κατάπαυση πυρός από τις 9 το πρωί σε Σούμι, Χάρκοβο, Τσερνίχιφ και Μαριούπολη, για να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι για τους εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους, ανακοίνωσε η Μόσχα, ενώ στον 3ο γύρο των συνομιλιών, έθεσε τέσσερις όρους στην Ουκρανία για να σταματήσει τις εχθροπραξίες.

Τα ξημερώματα της Τρίτης ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε νέο μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις ότι εμπόδισαν την απομάκρυνση των αμάχων.

«Συμφωνήσαμε για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους. Λειτούργησαν; Λειτούργησαν τα ρωσικά άρματα μάχης, τα Γκραντ, οι νάρκες», κατήγγειλε ο κ. Ζελένσκι στο μήνυμά του το οποίο μεταφορτώθηκε στον λογαριασμό της ουκρανικής προεδρίας στην πλατφόρμα Telegram και κατηγόρησε ακόμη τις ρωσικές δυνάμεις ότι «ναρκοθέτησαν τον δρόμο που είχε συμφωνηθεί να χρησιμοποιηθεί για να μεταφερθούν τρόφιμα και φάρμακα» στην πολιορκημένη Μαριούπολη, στη νότια Ουκρανία, και ότι «κατέστρεψαν λεωφορεία» που θα απομάκρυναν άμαχους από τις εμπόλεμες ζώνες.

Πρόσαψε στη Ρωσία «κυνισμό», ερίζοντας ότι άνοιξε «έναν πολύ μικρό διάδρομο προς τα κατεχόμενα εδάφη για μερικές δεκάδες ανθρώπους», για λόγους «προπαγάνδας», για να τους δείξουν «οι κάμερες».

Σημείωσε πάντως ότι θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα.

«Είμαστε ρεαλιστές. Γι’ αυτό θα μιλήσουμε. Θα επιμείνουμε στις διαπραγματεύσεις ώσπου να βρούμε τρόπο να πούμε στον λαό μας: έτσι φθάσαμε στην ειρήνη».

Σφοδρές μάχες διεξάγονται στο Μικολάιβ, και υπάρχουν πληροφορίες για πολλούς νεκρούς.

Το Κίεβο υποστήριξε ότι ανακατέλαβε την πόλη Τσουχουίφ, κοντά στο Χάρκοβο και το αεροδρόμιο του Μικολάιβ.