Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκινούν πάλι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου στη Λευκορωσία -Τι ζητά ο Ζελένσκι

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ξεκινούν πάλι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου στη Λευκορωσία -Τι ζητά ο Ζελένσκι

«Όχι» από το Κίεβο στην πρόταση της Μόσχας για ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς Λευκορωσία και Ρωσία

Εντός της ημέρας αναμένεται να ξεκινήσουν στη Λευκορωσία οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, με τους Ρώσους να δίνουν ώρα έναρξης τις 14:00 και τους Ουκρανούς τις 16:00. Πρόκειται για τον τρίτο γύρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας για τον τερματισμό των πολεμικών συγκρούσεων.

Την προηγούμενη εβδομάδα οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη διάνοιξη ανθρωπιστικών διαδρόμων, ώστε να επιτραπεί στους αμάχους, η έξοδος τους από εμπόλεμες ζώνες. Ωστόσο, κανένας ανθρωπιστικός διάδρομος δεν έχει λειτουργήσει μέχρι τώρα, με τις πλευρές να κατηγορούν η μία την άλλη, σχετικά με παραβιάσεις τοπικών καταπαύσεων του πυρός.

Πριν από λίγη ώρα, η ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε στην πόλη Μπρεστ, όπως ανέφερε σήμερα το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA που επικαλέστηκε την ηλεκτρονική σελίδα ιχνηλάτησης πτήσεων αεροσκαφών Flightradar.

Πάντως οι διαδικασίες για την απομάκρυνση των αμάχων από Κίεβο, Χάρκοβο, Μαριούπολη και Σούμι, έπειτα κι από την κατάπαυση του πυρός, δεν πηγαίνουν και τόσο καλά, καθώς η Ουκρανία απορρίπτει τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς Λευκορωσία και Ρωσία που προτείνει η Μόσχα, την ώρα που υπάρχουν πληροφορίες για επίθεση φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών στη Μαριούπολη.

Μαχητικά και μποϊκοτάζ στα ρωσικά προϊόντα ζητεί ο Ζελένσκι

Νέο μήνυμα για τον πόλεμο στην Ουκρανία έστειλε μέσω βιντεοσκοπημένες ομιλίας του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα νέες κυρώσεις για τη Ρωσία.

«Αν η εισβολή (στην Ουκρανία) συνεχιστεί και η Ρωσία δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδιά της κατά της Ουκρανίας, τότε χρειάζεται ένα νέο πακέτο κυρώσεων…για χάρη της ειρήνης», ανέφερε μεταξύ άλλων, καλώντας άπαντες να προχωρήσουν στην παροχή στρατιωτικών αεροσκαφών στη χώρα του, αλλά και να μποϊκοτάρουν το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά και γενικότερα τα ρωσικά προϊόντα.

Υπενθυμίζεται ότι η τιμή του βαρελιού μπρεντ της Μαύρης Θάλασσας πλησίασε τα 140 δολάρια, κοντά στο ιστορικό υψηλό των 147,5 δολαρίων που είχε φτάσει τον Ιούλιο του 2008.