Ρωσία: Τουλάχιστον 5.000 συλλήψεις σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις

Ρωσία: Τουλάχιστον 5.000 συλλήψεις σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις

Άπαντες κινδυνεύουν με ποινές έως και 15 ετών λόγω του νέου νόμου για «ψευδείς ειδήσεις»

Μαζικές φαίνεται πώς είναι οι συλλήψεις στη Ρωσία αναφορικά με τις διαδηλώσεις που γίνονται κατά του πολέμου στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση OVD-Info, τουλάχιστον 5.000 πολίτες βρίσκονται στα χέρια των αρχών επειδή διαδήλωσαν σε 69 πόλεις της χώρας.

Πρόκειται για έναν πρωτοφανή αριθμό συλλήψεων μέσα σε μία ημέρα, πολύ υψηλότερο από αυτόν που είχε καταγραφεί στη διάρκεια των κινητοποιήσεων που ξέσπασαν στις αρχές του 2021 στη Ρωσία κατά της σύλληψης του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι.

Περίπου 2.300 άνθρωποι συνελήφθησαν στη Μόσχα χθες και 1.253 στη Αγία Πετρούπολη, σύμφωνα με τη ΜΚΟ. Τουλάχιστον 320 από αυτούς πέρασαν τη νύκτα στα αστυνομικά τμήματα.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε δεκάδες άλλες πόλεις της Ρωσίας.

Για να καταστείλει κάθε μορφή διαφωνίας το ρωσικό κοινοβούλιο υιοθέτησε την Παρασκευή νομοσχέδιο που ποινικοποιεί τη διάδοση «ψευδών ειδήσεων» για τον στρατό, με ποινές που μπορούν να φτάσουν έως και τα 15 χρόνια κάθειρξη.

Το κείμενο αυτό προβλέπει επίσης ποινές κάθειρξης για όποιον ζητά να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία, με τον νόμο να στοχεύει και τους απλούς πολίτες και όχι μόνο τους δημοσιογράφους ή άλλους επαγγελματίες της ενημέρωσης.

Όσοι διαδηλώνουν ή καλούν σε διαδηλώσεις κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία κινδυνεύουν να καταδικαστούν βάσει του νόμου αυτού.