Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανελέητοι βομβαρδισμοί σε όλα τα μέτωπα με θύματα αμάχους

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανελέητοι βομβαρδισμοί σε όλα τα μέτωπα με θύματα αμάχους

Αποτράπηκε και πάλι η απομάκρυνση πληθυσμού σε Μαριούπολη και Ιρπίν - Νέες απειλές Πούτιν

Επίδειξη ισχύος κάνει πλέον η Ρωσία στην Ουκρανία, βομβαρδίζοντας και πολιορκώντας όλο και περισσότερες πόλεις, με θύματα αμάχους.

Στην Μαριούπολη μια αυτοκινητοπομπή που μετέφερε αμάχους για την ασφαλή απομάκρυνση τους, δεν μπόρεσε να φύγει από την πολιορκημένη πόλη της Ουκρανίας σήμερα, επειδή οι ρωσικές δυνάμεις συνέχισαν τους βομβαρδισμούς, παρά την προσωρινή συμφωνία για κατάπαυση του πυρός, δήλωσαν οι τοπικές αρχές. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) ανακοίνωσε από την πλευρά της πως αυτή η δεύτερη προσπάθεια απομάκρυνσης των περίπου 200.000 ανθρώπων αμάχων κατοίκων της πόλης «διεκόπη». Ο Πούτιν από την άλλη, ισχυρίστηκε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, ότι Ουκρανοί εξτρεμιστές παραβίοασαν την κατάπαυση πυρός, εμποδίζοντας την απομάκρυνση κατοίκων τόσο από την Μαριούπολη, όσο και από τη Βολνοβάκα, μια κοντινή πόλη.

Την ίδια ώρα στο Ιρπίν, έξω από το Κίεβο, την ώρα που χιλιάδες κάτοικοι εκκένωναν την πόλη με κατεύθυνση την πρωτεύουσα της χώρας, αναγκάστηκαν να κρυφτούν κάτω από την κατεστραμμένη γέφυρα που συνέδεε τις δύο πόλεις, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις άρχισαν παρά την συμφωνία για προσωρινή κατάπαυση πυρός, να βομβαρδίζουν την περιοχή. Τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους, εκ των δύο παιδιά, από οβίδα που έπεσε σε σημείο που βρίσκονταν πολίτες και δημοσιογράφοι. Νωρίτερα, είχε αναφερθεί από μάρτυρες στο CNN, ότι ο ρωσικός στρατός πυροβολεί εναντίον οποιουδήποτε προσπαθεί να φύγει.

Ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ το απόγευμα της Κυριακής σε μια διαδήλωση κατοίκων της κατεχόμενης από την Ρωσία πόλης Νόβα Κακχόβκα στη νότια Ουκρανία, τραυματίζοντας πέντε ανθρώπους, μετέδωσε το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax Ukraine, επικαλούμενο αυτόπτες μάρτυρες. Περίπου 2.000 άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους της πόλης αυτής, για να διαδηλώσουν κατά της εισβολής, κυματίζοντας σημαίες της Ουκρανίας και καλώντας τις ρωσικές δυνάμεις να φύγουν, ανέφερε το πρακτορείο.

Παρόμοιες διαμαρτυρίες εκατοντάδων διαδηλωτών πραγματοποιήθηκαν επίσης σήμερα σε άλλες ουκρανικές πόλεις, μεταξύ των οποίων η Καλασάνκα, όπως ανέφερε το ίδιο πρακτορείο ειδήσεων. Διαδηλώσεις με πολλές χιλιάδες συμμετέχοντες πραγματοποιήθηκαν επίσης, στις πόλεις Μπερντιάνσκ και Μελιτόπολη την περασμένη εβδομάδα.

Η Ρωσία συγκεντρώνει δυνάμεις για να περικυκλώσει την ουκρανική πόλη Ντνίπρο και στρέφει την ουσιαστική προσοχή της, ώστε να αποκόψει την Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα. Αυτό ανέφερε σε μία ανάρτησή του στο Facebook ο Ολεκσέι Ντανίλοφ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του τομέα ασφάλειας της Ουκρανίας. Η Ρωσία έχει ακόμη την πρόθεση να προσπαθήσει και να καταλάβει το Κίεβο, είπε ο ίδιος.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ετοιμάζονται να βομβαρδίσουν την Οδησσό, την στρατηγική πόλη και κύριο λιμάνι της Ουκρανίας, που βρίσκεται στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, καθώς ο ρωσικός στρατός, μετακινούμενος από την προσαρτημένη Κριμαία πιο ανατολικά, συνεχίζει την προέλασή του στη νότια Ουκρανία βομβαρδίζοντας πολλές πόλεις της χώρας.

Ο ίδιος ανακοίνωσε, ότι ρωσικές ρουκέτες κατέστρεψαν ολοσχερώς το περιφερειακό αεροδρόμιο Βινίτσια, περίπου 200 χλμ. νοτιοδυτικά του Κιέβου. Νωρίτερα, οι αρχές δήλωσαν ότι οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εργάζονται για την κατάσβεση των πυρκαγιών στο αεροδρόμιο που προκλήθηκαν από τα πλήγματα.

ΟΗΕ: Θύματα πολέμου τουλάχιστον 354 άμαχοι

Τουλάχιστον 364 άμαχοι έχει επιβεβαιωθεί, ότι σκοτώθηκαν στην Ουκρανία από την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στις 24 Φεβρουαρίου και άλλοι 759 τραυματίστηκαν, αν και οι πραγματικοί αριθμοί είναι πιθανότατα «σημαντικά υψηλότεροι», δήλωσε σήμερα σε νεότερη της ενημέρωση μια αποστολή παρακολούθησης του ΟΗΕ.

Στον επικαιροποιημένο απολογισμό που αφορά ατα θύματα έως τις 5 Μαρτίου, προστέθηκαν επιπλέον 13 θανάτοι και 52 τραυματισμοί, σχετικά με τα θύματα που ανέφεραν το Σάββατο οι παρατηρητές του Γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR)

Ζημιές σε αγωγό φυσικού αερίου προκάλεσαν ρωσικές δυνάμεις στην ανατολική Ουκρανία

Την ίδια ώρα, Ουκρανοί μηχανικοί προσπάθησαν σήμερα να επισκευάσουν έναν αγωγό φυσικού αερίου, που είχε υποστεί ζημιά από τις ρωσικές δυνάμεις, διακόπτοντας προμήθειες σε περιοχές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντόνετσκ Πάβλο Κιριλένκο. Οι μηχανικοί έκλεισαν τον αγωγό για να αποτρέψουν τη διαρροή αερίου, είπε, προσθέτοντας ότι η ροή του φυσικού αερίου μειώνεται και θα σταματήσει εντελώς αργότερα μέσα στην ημέρα.

Ο Κιριλένκο τόνισε, ότι κάθε τοποθεσία μεταξύ της πόλης Βουλεντάρ στην περιοχή του Ντονέτσκ και του λιμανιού του Μπερντιάνσκ θα μείνει χωρίς φυσικό αέριο, μέχρι να αποκατασταθεί η ζημιά. Η απόσταση μεταξύ των δύο πόλεων είναι 117 χλμ. «Εργαζόμαστε σκληρά για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα όσο το δυνατόν γρηγορότερα», είπε ο κυβερνήτης.

Νέες απειλές από τον Πούτιν

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν από την πλευρά του, κατέστησε για άλλη μία φορά σήμερα σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι "η στρατιωτική επιχείρηση" στην Ουκρανία θα σταματήσει, μόνο αν οι Ουκρανοί σταματήσουν να πολεμούν και μόνο αν οι απαιτήσεις της Μόσχας ικανοποιηθούν.

Παράλληλα, με αφορμή τις διαβουλεύσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Βαρσοβίας, για την παραχώρηση από την Πολωνία ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών που διαθέτει στην Ουκρανία, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας προειδοποίησε, ότι οποιαδήποτε χώρα προσφέρει τα αεροδρόμιά της στην Ουκρανία για επιθέσεις στη Ρωσία, μπορεί να θεωρηθεί, ότι έχει εισέλθει στη σύγκρουση.

«Η χρήση των δικτύων αεροδρομίων αυτών των χωρών ως βάση των ουκρανικών στρατιωτικών αεροσκαφών και η επακόλουθη χρήση τους εναντίον των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων μπορεί να θεωρηθεί ως εμπλοκή αυτών των κρατών σε ένοπλη σύγκρουση», δήλωσε ο Ιγκόρ Κονασένκοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.