Πόλεμος στην Ουκρανία: Δραματικές ώρες σε Μαριούπολη και Κίεβο – Αεροπορικές επιδρομές στα βορειοανατολικά

Πόλεμος στην Ουκρανία: Δραματικές ώρες σε Μαριούπολη και Κίεβο – Αεροπορικές επιδρομές στα βορειοανατολικά

Οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν να καταλάβουν φράγμα υδροηλεκτρικού σταθμού στρατηγικής σημασίας νότια της πρωτεύουσας

Με μεγάλη σφοδρότητα συνεχίζεται η επιθετικότητα των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, όπου πολιορκούν την Μαριούπολη και πλησιάζουν όλο και πιο κοντά στο Κίεβο.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης, Βαντίμ Μποϊτσένκο κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις, ότι άνοιξαν πυρ χθες εναντίον λεωφορείων, που θα μετέφεραν αμάχους εκτός της πόλης μέσω του λεγόμενου ανθρωπιστικού διαδρόμου, που οργανώθηκε το Σάββατο, στο πλαίσιο ολιγόωρης κατάπαυσης του πυρός. Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης, στην οποία ζούν χιλιάδες Έλληνες ομογενείς, οι κάτοικοι της έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με «ανθρωπιστικό αποκλεισμό», καθώς στερούνται πλέον όλες τις βασικές υπηρεσίες.

Τα ρωσικά στρατεύματα έκοψαν και 15 γραμμές του δικτύου ηλεκτροδότησης και η Μαριούπολη δεν έχει ρεύμα εδώ και πέντε ημέρες. Ο κόσμος υποφέρει από το κρύο στα σπίτια, καθώς οι μονάδες που παρέχουν θέρμανση, λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ δεν λειτουργούν επίσης τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, εξήγησε. Ήδη προτού ξεσπάσει ο πόλεμος η βασική γραμμή ύδρευσης της Μαριούπολης είχε πρόβλημα και αφού ξέσπασε η σύρραξη σταμάτησε η υδροδότηση από εφεδρικές πηγές, συνέχισε.

Ο ρωσικός στρατός, αργά αλλά σταθερά προελαύνει, καταλαμβάνοντας χωριά και πόλεις. Τη νύχτα, σύμφωνα με τον Αλεξέι Κουλέμπα, η πόλη Μποροντιάνκα, η οποία βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Κιέβου, καταστράφηκε ολοσχερώς και καταλήφθηκε από τους Ρώσους. Ο ουκρανικός στρατός, που αμύνεται με όσα μέσα διαθέτει, προειδοποίησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις επιδιώκουν να κυριεύσουν φράγμα υδροηλεκτρικού σταθμού στρατηγικής σημασίας νότια της πρωτεύουσας, του Κιέβου.

Αεροπορικές επιθέσεις στα βορειοανατολικά

Η Σούμι και η Λεμπεντίν, στη βορειοανατολική Ουκρανία, συνεχίζουν να υφίστανται ρωσικές επιθέσεις, ανακοίνωσε ο Ντμίτρο Σιβίτσκι, επικεφαλής των αρχών στην περιφέρεια Σούμι, μέσω Telegram. Ρωσικά αεροσκάφη κατέστρεψαν αποθήκη με τρόφιμα και υλικά κατασκευών, καθώς κι έναν χώρο στάθμευσης χθες Σάββατο, ενώ εργοστάσιο που παράγει ηλεκτρισμό και εγγυάται τη θέρμανση κατοικιών καταστράφηκε προχθές Παρασκευή, ανέφερε.

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να κυριεύσουν το Κίεβο, τη Χαρκίβ και άλλες περιοχές-κλειδιά στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου. Δεν υπάρχει πλέον θέρμανση στην Οχτίρκα, ανάμεσα στη Σούμι και στη Λεμπεντίν, ενώ σε μέρος της περιοχής έχουν επίσης διακοπεί η ύδρευση και η ηλεκτροδότηση. «Τι μπορώ να πω, η ίδια η Οχτίρκα έχει εν μέρει χαθεί», έγραψε ο κ. Σιβίτσκι. Οι αρχές λένε ότι εβδομήντα ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν εκεί την Τρίτη.

Οι πληροφορίες που έδωσε ο αξιωματούχος, είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.