Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαίνονται σφοδρές μάχες βορειοδυτικά του Κιέβου – Ανθρωπιστική κρίση στην Μαριούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μαίνονται σφοδρές μάχες βορειοδυτικά του Κιέβου – Ανθρωπιστική κρίση στην Μαριούπολη

Υπό ρωσικό κλοιό η ανατολική και νότια Ουκρανία - Ουκρανικές δυνάμεις καθυστερούν το τεράστιο κονβόι προς την πρωτεύουσα

Οι σφοδρές μάχες στα βορειοδυτικά του Κιέβου, της πρωτεύουσας της Ουκρανίας, συνεχίστηκαν και σήμερα και πιθανότατα περιλάμβαναν νέες συγκρούσεις γύρω από το αεροδρόμο του Χοστομέλ, ανέφερε η Βρετανία επικαλούμενη επικαιροποιημένη ενημέρωσης των υπηρεσιών πληροφοριών.

Οι μάχες διεξάγονται κοντά στο μπροστινό άκρο της ρωσικής φάλαγγας, στα περίχωρα του Κιέβου. Η φάλαγγα έχει σημειώσει μικρή ευδιάκριτη πρόοδο κατά τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, προστίθεται στην ενημέρωση αυτήν. Την ίδια ώρα, η Μαριούπολη δεν έχει νερό, θέρμανση και ηλεκτρικό και τα τρόφιμα τελειώνουν, προειδοποίησε ο δήμαρχος της ουκρανικής πόλης, την ώρα που οι δυνάμεις που μάχονται τους Ρώσους, δηλώνουν ότι χρειάζονται ενισχύσεις, για να μην χάσουν τον έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης και του λιμανιού της.

Ο δήμαρχος Βαντίμ Μποϊτσένκο έκανε έκκληση για στρατιωτική βοήθεια, αλλά και για τη δημιουργία ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου, ώστε να μπορέσουν να φύγουν ορισμένοι από τους 400.000 κατοίκους. Εδώ και πέντε ημέρες η Μαριούπολη βομβαρδίζεται από τις ρωσικές δυνάμεις που την έχουν περικυκλώσει. «Απλώς καταστρεφόμαστε», είπε ο δήμαρχος, περιγράφοντας τους βομβαρδισμούς σε κατοικημένες περιοχές και νοσοκομεία. «Θέλουν να σβήσουν τη Μαριούπολη και τους κατοίκους της από το πρόσωπο της γης», πρόσθεσε σε αυτό το βιντεοσκοπημένο μήνυμα που μεταδόθηκε από την τηλεόραση με πολλές διακοπές.

Οι Ουκρανοί κρατούν τις γραμμές τους απέναντι στους Ρώσους, αλλά χρειάζονται σημαντικές ενισχύσεις, είπε εξάλλου ο υπαρχηγός της στρατιωτικής μονάδας του Αζόφ, που ανήκει στην Εθνοφρουρά της Ουκρανίας. «Είναι η τελευταία πόλη που αποτρέπει τη δημιουργία ενός χερσαίου διαδρόμου από τη Ρωσία μέχρι την Κριμαία», ανέφερε σε ανάρτησή του στη επίσημη σελίδα της μονάδας στο Telegram, αναφέροντας μόνο την κωδική ονομασία του, Καλίνα. «Η Μαριούπολη δεν πρέπει να χαθεί», πρόσθεσε. Την Πέμπτη, Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο το άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων για να φύγουν οι άμαχοι. Προς το παρόν όμως δεν έχει γίνει σημαντική πρόοδος για την υλοποίηση αυτής της συμφωνίας.

Ορισμένοι κάτοικοι της Μαριούπολης κατέφυγαν στο κέντρο της πόλης, για να γλιτώσουν από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς στα προάστια, είπε ένας επιχειρηματίας, ο 30χρονος Ιβάν Γιερμολάγεφ, ο οποίος έχει καταφύγει στο υπόγειο του σπιτιού του. Όπως και άλλοι, περίμενε στην ουρά για να πάρει νερό από ένα πηγάδι. «Βρίσκονται με τα παιδιά τους στο κέντρο και ακούν τον πόλεμο να πλησιάζει. Κλαίνε, φοβούνται, υπάρχει αβεβαιότητα, πανικός», ανέφερε στο μήνυμα που έστειλε στο πρακτορείο Reuters.

Στο Μικολάγιφ οι ρωσικές δυνάμεις εκδιώχθηκαν από την πόλη, μετά την επίθεση που εξαπέλυσαν σήμερα, όμως οι μάχες συνεχίζονται στα περίχωρα της πόλης, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Βιτάλι Κιμ. Στο μεταξύ, αμυντικός αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα, πως η Ουκρανία εξακολουθεί να έχει διαθέσιμη μια "σημαντική πλειονότητα" των στρατιωτικών αεροσκαφών της εννέα ημέρες μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στη χώρα.

"Οι Ουκρανοί εξακολουθούν να έχουν διαθέσιμη μια σημαντική πλειονότητα της αεροπορικής ισχύος μάχης τους, τόσο αεροσκαφών σταθερών πτερύγων όσο και αεροσκαφών περιστρεφόμενων πτερύγων, καθώς και μη επανδρωμένων συστημάτων και συστημάτων εδάφους αέρος", δήλωσε ο αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας.