Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς

Στόλτενμπεργκ: Η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς

«Το ΝΑΤΟ δεν είναι μέρος αυτής της σύγκρουσης»

Ως τη «χειρότερη στρατιωτική επίθεση στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες» χαρακτήρισε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, μιλώντας στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας. Παράλληλα, όπως μεταδίδει το Reuters, κάλεσε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν να αποσύρει όλα τα στρατεύματα από την Ουκρανία χωρίς όρους.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ προειδοποίησε ότι είναι οι μέρες που θα έρθουν «πιθανόν να είναι χειρότερες» καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αναμένεται να συνεχίσουν τις επιθέσεις τους με βαρύτερο οπλισμό σε όλη την Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, όπως μετέδωσε το Reuters, είπε σε δημοσιογράφους, «οι μέρες που έρχονται είναι πιθανό να είναι χειρότερες, με περισσότερους θανάτους, περισσότερα δεινά και περισσότερες καταστροφές».

«Πόλεις υπό πολιορκία, σχολεία, νοσοκομεία και κτίρια κατοικιών βομβαρδισμένα. Απερίσκεπτες ενέργειες γύρω από πυρηνικό εργοστάσιο χθες το βράδυ και πολλοί άμαχοι σκοτωμένοι ή τραυματισμένοι. Οι μέρες που έρχονται είναι πιθανό να είναι χειρότερες, με περισσότερους θανάτους, περισσότερα βάσανα και περισσότερες καταστροφές» περιέγραψε ο Στόλτενμπεργκ.

«Έχουμε την ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι η σύγκρουση δεν θα εξαπλωθεί πέρα από την Ουκρανία»

Το ΝΑΤΟ είναι μια «αμυντική» συμμαχία, τόνισε ο Στόλτεμπεργκ, προσθέτοντας ότι «βασικό μας καθήκον είναι να διατηρήσουμε τα 30 έθνη μας ασφαλή». Όπως είπε η είσοδος του ΝΑΤΟ στον πόλεμο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερο πόλεμο στην Ευρώπη, προκαλώντας μεγαλύτερο κακό.

«Δεν είμαστε μέρος αυτής της σύγκρουσης και έχουμε ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι δεν θα κλιμακωθεί και δεν θα εξαπλωθεί πέρα από την Ουκρανία. Αυτό θα ήταν ακόμη πιο καταστροφικό και πιο επικίνδυνο, με ακόμη περισσότερο ανθρώπινο πόνο» δήλωσε.

«Η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς»

Η Ρωσία χρησιμοποιεί βόμβες διασποράς στην Ουκρανία, δήλωσε ακόμα ο Στόλτενμπεργκ.

«Έχουμε δει τη χρήση βομβών διασποράς και έχουμε δει αναφορές για χρήση άλλων τύπων όπλων που θα ήταν αντίθετες με το διεθνές δίκαιο», είπε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.