Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικά άρματα μπήκαν στην Ενεργκοντάρ δίπλα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ρωσικά άρματα μπήκαν στην Ενεργκοντάρ δίπλα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Το Κίεβο ανακοίνωσε, ότι εκτιμά ότι ο λευκορωσικός στρατός έχει ήδη λάβει εντολή να εισβάλει στην ουκρανική επικράτεια

Οι ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ στην Ενεργκοντάρ, δίπλα στον μεγαλύτερο σταθμό παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, αφού μπήκαν με άρματα στην πόλη αυτήν, ανέφερε σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ο σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας Αντόν Γερασένκο.

Νωρίτερα, ο ίδιος είχε δηλώσει, ότι οι Ρώσοι στρατιώτες εντείνουν τις προσπάθειές για να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, στη νοτιοανατολική Ουκρανία. Οι εργαζόμενοι στον σταθμό κατοικούν στη διπλανή πόλη, την Ενεργκοντάρ. Η Ρωσία έχει ήδη καταλάβει τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, που απέχει περίπου 100 χιλιόμετρα από το Κίεβο.

Την ίδια ώρα, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε, ότι εκτιμά ότι ο λευκορωσικός στρατός έχει ήδη λάβει εντολή να εισβάλει στην ουκρανική επικράτεια. Το Κίεβο έχει αναφέρει, ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί το έδαφος της Λευκορωσίας, για να εξαπολύει πυραυλικές επιθέσεις σε ουκρανικές πόλεις και το Μινσκ επέτρεψε στον ρωσικό στρατό να εισέλθει στο ουκρανικό έδαφος.

Εν τω μεταξύ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σήμερα κατά τη συνάντηση του με εκπροσώπους των μέσων ενημέρωσης, ότι τα ρωσικά στρατεύματα που έχουν εμπλακεί στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας έχουν φέρει μαζί τους κινητά κρεματόρια, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο Ukrinform. «Το ξέρετε ότι έχουν φέρει μαζί τους κρεματόρια; Απλά έφεραν μαζί τους κρεματόρια. Δηλαδή δεν ετοιμάζονται να δείξουν στις οικογένειες τους, στις μητέρες, ότι τα παιδιά τους σκοτώθηκαν, ότι τα σκότωσαν, ότι ήρθαν στην Ουκρανία για να μας σκοτώσουν και εμείς υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας, την ελευθερία μας, τα σπίτια μας, για αυτό πεθαίνουν… Αυτά τα παιδιά μεταφέρουν αυτά τα κρεματόρια... Καταλαβαίνουν, ότι μεταφέρουν κάτι που για τα ίδια… Αυτό είναι απλά φοβερό... Δεν καταλαβαίνω… Αυτές είναι πράξεις γενοκτονίας και φασισμού», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος. Όπως έχει ανακοινωθεί οι συνολικές απώλειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 3 Μαρτίου είναι περίπου 9.000 στρατιώτες.

Ο Ζελένσκι είπε ότι οι Ουκρανοί δεν θέλουν να σκοτώνουν Ρώσους στρατιώτες και υπογράμμισε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας και οι Ουκρανοί γιατροί δείχνουν ανθρωπιά, σώζοντας τους Ρώσους αιχμαλώτους τραυματίες. Κάλεσε δε τις μητέρες των Ρώσων στρατιωτών που έχουν πέσει αιχμάλωτοι πολέμου, να πάρουν τα παιδιά τους που πολεμούν στην Ουκρανία. «Θέλω πολύ οι ρωσίδες μητέρες , που έστειλαν αυτά τα παιδιά …18-19 ετών.. Εγώ είμαι 45 και έχω κόρη σ' αυτήν την ηλικία. Είναι φοβερό! Δεν μπορώ ακόμη να φανταστώ ότι αυτά τα αγόρια που θα μπορούσαν να ήταν δικά μου παιδιά ή παιδιά άλλων στην ηλικία μου, της γενιάς μας, ότι ήρθαν για να σκοτώσουν. Θέλω οι μητέρες αυτές μνα καταλάβουν και να έρθουν να τα πάρουν. Ακόμα και τα παιδιά, που έχουν ήδη σκοτωθεί εδώ, και είναι πολλά. Ας έρθουν εδώ. Παρακαλώ, για όλες τις μητέρες θα εξασφαλίσουμε την πρόσβαση. Ας έρθουν να πάρουν τα παιδιά τους» δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, απαντώντας στο ερώτημα για την υποστήριξη που έχει η Ουκρανία εκ μέρους του Ισραήλ, είπε ότι έχει καλές σχέσεις με το Ισραήλ, αλλά δεν νοιώθει, ότι αυτό έχει «τυλιχθεί με την ουκρανική σημαία», ενώ ευχαρίστησε τους Εβραίους για τις προσευχές τους στο τείχος των δακρύων στην Ιερουσαλήμ. Αναφερόμενος στις σχέσεις με την Τουρκία ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βοηθάει την Ουκρανία με πολλούς τρόπους.

Εν τω μεταξύ, Ουκρανοί αξιωματούχοι δηλώνουν, ότι χάκερ έχουν εξαπολύσει ηλεκτρονική παρείσφρηση σε ιστότοπους της τοπικής κυβέρνησης για να διαδώσουν ψευδείς ειδήσεις, ότι το Κίεβο έχει συνθηκολογήσει και ότι υπέγραψε συνθήκη ειρήνης με τη Μόσχα. Σε μια ανάρτηση στο Twitter, η Κρατική Υπηρεσία Ειδικής Επικοινωνίας και Προστασίας Πληροφοριών της Ουκρανίας ανέφερε άγνωστος αριθμός επίσημων ιστοτόπων "περιφερειακών αρχών και τοπικών κυβερνήσεων" έχει πέσει θύμα ηλεκτρονικής παρείσφρησης και χρησιμοποιήθηκε για τη διάδοση "ψεμάτων" σχετικά με μια συμφωνία για τον τερματισμό των μαχών μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Η Υπηρεσία τόνισε ότι "ο εχθρός" είναι υπεύθυνος για την ευρεία εξάπλωση των χάκερ. Η Υπηρεσία πως δεν απάντησε άμεσα για να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες και δεν κατέστη σαφές σε ποιους ιστότοπους αναφερόταν. Αρχές του Κιέβου κινητοποιούνται ταχέως για να αποτρέψουν αυτό που περιγράφουν ως ρωσικά μυθεύματα για τον πόλεμο.

Η Ρωσία αρνείται ότι χρησιμοποιεί χάκερ για να πολεμήσει τους εχθρούς της, αλλά η χρήση κυβερνοκατασκόπων από το Κρεμλίνο σε επιχειρήσεις πληροφοριών έχει τεκμηριωθεί ευρέως στο παρελθόν. Η ηλεκτρονική παρείσφρηση σε επίσημους ειδησεογραφικούς ιστότοπους ή κυβερνητικούς λογαριασμούς για τη διάδοση παραπληροφόρησης έχει διαπιστωθεί τα προηγούμενα χρόνια. Τα τελευταία χρόνια, ερευνητές παρακολοθούν μια ομάδα χάκερ με την ονομασία «Ghostwriter», η οποία κατηγορείται για ηλεκτρονική παρείσφρηση σε ειδησεογραφικούς ιστότοπους για να μεταδίδει ψευδείς ειδήσεις.

Ερευνητές και η ουκρανική κυβέρνηση έχουν συνδέσει στο παρελθόν χάκερ με τη Λευκορωσία, η οποία έχει προσφέρει την επικράτειά της ως εφαλτήριο για την εισβολή της Ρωσίας.