Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν είπε στον Μακρόν ότι «οι στόχοι της Ρωσίας θα επιτευχθούν σε κάθε περίπτωση» – Ξεκινούν οι συνομιλίες Μόσχας και Κιέβου

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν είπε στον Μακρόν ότι «οι στόχοι της Ρωσίας θα επιτευχθούν σε κάθε περίπτωση» – Ξεκινούν οι συνομιλίες Μόσχας και Κιέβου

Ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για αποστρατιωτικοποίηση και ουδέτερο καθεστώς

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ξεκαθάρισε την Πέμπτη στον Γάλλο ομόλογό του Εμανουέλ Μακρόν σε τηλεφωνική τους επικοινωνία, ότι οι στόχοι της επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία, δηλαδή η αποστρατιωτικοποίηση και το ουδέτερο καθεστώς, θα επιτευχθούν σε κάθε περίπτωση, ανέφερε το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν είπε ότι οποιεσδήποτε προσπάθειες από το Κίεβο να καθυστερήσει τις διαπραγματεύσεις θα είχαν ως αποτέλεσμα η Μόσχα να προσθέσει περισσότερα αιτήματα στον σχετικό κατάλογο.

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για μιάμιση ώρα, όπως έκανε γνωστό νωρίτερα η γαλλική προεδρία.

Μακρόν σε Πούτιν: Τα χειρότερα έρχονται

Σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο ο Μακρόν είπε στον Πούτιν ότι έκανε ένα «μεγάλο λάθος» και ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα κοστίσει ακριβά στη Ρωσία μακροπρόθεσμα.

«Δεν υπήρχε τίποτα σε αυτά που είπε ο πρόεδρος Πούτιν που θα μπορούσε να μας καθησυχάσει», είπε ο Γάλλος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος επανέλαβε το αφήγημα ότι επιδιώκει την «αποναζιστικοποίηση της Ουκρανίας».

«Λέτε ψέματα στον εαυτό σας», είπε ο Γάλλος πρόεδρος στον Ρώσο ομόλογό του, κατά την ίδια πηγή, την οποία επικαλείται το AFP.

«Θα κοστίσει ακριβά στη χώρα σας, η χώρα σας θα καταλήξει απομονωμένη, αποδυναμωμένη και υπό κυρώσεις για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», φέρεται να πρόσθεσε ο Μακρόν.

Μετά την επικοινωνία, σύμφωνα με το επιτελείο του Γάλλου πρόεδρου, ο κ. Μακρόν εξέφρασε την εκτίμηση ότι τα χειρότερα έρχονται, καθώς και ότι ο κ. Πούτιν στοχεύει να καταλάβει όλη την Ουκρανία.

Πρόκειται για την τρίτη συνομιλία μεταξύ των δύο ανδρών από τότε που εισέβαλε η Ρωσία στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Η συνομιλία τους πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες πριν οι αντιπροσωπείες Ουκρανίας και Ρωσίας καθίσουν στο τραπέζι για τον δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων.

Με ελικόπτερο έφτασαν στη Λευκορωσία οι Ουκρανοί

Μετά τις αρχικές πληροφορίες πως η ουκρανική πλευρά διαφωνεί με τον τόπο διαπραγματεύσεων, τελικά η αντιπροσωπεία του Κιέβου έφτασε στη Λευκορωσία.

Η πλευρά των Ουκρανών προσγειώθηκε με ελικόπτερο στη Λευκορωσία, ενώ οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν από λεπτό σε λεπτό.

 

Υπενθυμίζεται ότι αντιπροσωπείες συναντήθηκαν τη Δευτέρα στα σύνορα της Λευκορωσίας σε μια προσπάθεια να τερματίσουν την εισβολή της Μόσχας, αλλά δεν κατέληξαν σε λύση και οι επιθέσεις συνεχίστηκαν.

«Ξεκινάμε σε δύο ώρες. Το ελάχιστο πρόγραμμα είναι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι. Περαιτέρω, ανάλογα με τις περιστάσεις» έγραψε ο Νταβίντ Αρακίμια, μέλος της ουκρανικής αποστολής, στο Facebook ο οποίος είχε τραβήξει τα βλέμματα στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις με το μαύρο καπέλο.