Λαβρόφ: Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα βρεθεί λύση στην ουκρανική κρίση

Λαβρόφ: Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα βρεθεί λύση στην ουκρανική κρίση

«Ο διάλογος της Ρωσίας με τη Δύση πρέπει να βασίζεται σε αμοιβαίο σεβασμό»

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε την Πέμπτη στη ρωσική κρατική τηλεόραση ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι θα βρεθεί λύση στην ουκρανική κρίση, αλλά ο διάλογος της Ρωσίας με τη Δύση πρέπει να βασίζεται σε αμοιβαίο σεβασμό.

Ο Λαβρόφ επανέλαβε ότι η Μόσχα δεν μπορεί να ανεχθεί στρατιωτικές
απειλές από την Ουκρανία, η οποία υποστηρίζει ότι παίρνει εντολές από την Ουάσιγκτον.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε ότι «η Ουκρανία βρίσκει συνεχώς δικαιολογίες για να μην προχωρούν οι διαπραγματεύσεις, παίρνοντας εντολές από τους Αμερικανούς», τονίζοντας πάντως πως «είμαι σίγουρος ότι θα βρεθεί λύση σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία» και κάνοντας παράλληλα επίθεση στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι αυτές είναι που «επιβάλλουν τις απόψεις τους για το μέλλον της περιοχής».

Όταν του ζητήθηκε να καθησυχάσει τον κόσμο ότι η Ρωσία δεν θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα, όπως φοβόταν από τότε που ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να θέσει τις δυνάμεις πυρηνικής αποτροπής σε κατάσταση συναγερμού, ο κ. Λαβρόφ είπε: «Έχουμε ένα στρατιωτικό δόγμα που περιγράφει τις περιμέτρους και τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή ή την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Δεν έχουμε καμία κλιμάκωση για να αποκλιμακώσουμε όπως προσπαθούν να την παρουσιάσουν οι δυτικές δυνάμεις».

Σχετικά με τον Μπάιντεν, σχολίασε ότι «όταν απαντούσε σε μια ερώτηση "υπήρχε εναλλακτική λύση σε αυτές τις κυρώσεις;" είπε ότι η μόνη εναλλακτική είναι ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος και όλοι έχουν την αίσθηση ότι μπορεί να είναι μόνο πυρηνικός πόλεμος».

Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι «θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτές είναι δηλώσεις δυτικών πολιτικών, επαναλαμβάνουν τα περί πυρηνικού πολέμου, αυτό δεν είναι στα κεφάλια των Ρώσων».

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε σε κάποιες προκλήσεις να μας αποδυναμώσουν, να μας βγάλουν εκτός ισορροπίας, αλλά αν ξεκινήσουν έναν πραγματικό πόλεμο εναντίον μας, τότε πρέπει να το σκεφτούν προσεκτικά».