Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανελέητοι βομβαρδισμοί σε όλα τα μέτωπα – Επιχείρηση απομάκρυνσης Ελλήνων από τη Μαριούπολη

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ανελέητοι βομβαρδισμοί σε όλα τα μέτωπα – Επιχείρηση απομάκρυνσης Ελλήνων από τη Μαριούπολη

Κίεβο και Δύση αναμένουν απόψε σφοδρές επιθέσεις σε Κίεβο και Χάρκοβο - Σε Μελιτόπολη και Χερσώνα εισέβαλαν οι ρωσικές δυνάμεις

Η φρίκη του πολέμου συνεχίζεται στην Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να βομβαρδίζουν με ιδιαίτερη σφοδρότητα την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Χάρκοβο, αλλά και την πρωτεύουσα Κίεβο.

Στο Χάρκοβο παρά τις διαβεβαιώσεις της Μόσχας, ότι θα πλήξει μόνο στρατιωτικούς στόχους, κατά την διάρκεια της μέρας σήμερα Τρίτη βομβάρδισε την κεντρική πλατεία και μία πολυκατοικία, με απολογισμό τουλάχιστον 18 νεκρούς και 26 τραυματίες. Νέες εκρήξεις σημειώθηκαν αργά το βράδυ κοντά σε αεροπορική βάση. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, επλήγη αποθήκη πυρομαχικών γεγονός που αιτιολογεί τις πολλές και διαδοχικές εκρήξεις.

Στο Κίεβο, πύραυλος έπληξε τον τηλεοπτικό πύργο, με απολογισμό πέντε νεκρούς. Κοντά στο σημείο μάλιστα, βρίσκεται το Μνημείο του Ολοκαυτώματος, με το Ισραήλ να αντιδρά έντονα προς τη Ρωσία. Νωρίτερα ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας είχε καλέσει τους Ουκρανούς πολίτες που ζουν κοντά σε εγκαταστάσεις των μυστικών υπηρεσιών SBU, να απομακρυνθούν. Χιλιάδες κάτοικοι του Κιέβου προσπαθούν να βρουν καταφύγιο σε υπόγεια κτιρίων και στο Μετρό.

Οι ρωσικές δυνάμεις φέρεται απόψε να μεταφέρουν με ελικόπτερα ειδικές δυνάμεις, οι άνδρες των οποίων θα πέσουν με αλεξίπτωτα σε καίρια σημεία στα περίχωρα της πόλης. Την ίδια ώρα, το τεράστιο κομβόι με τεθωρακισμένα οχήματα, εκτιμώμενου μήκους 60 χλμ. συνεχίζει να κατευθύνεται προς την πρωτεύουσα της Ουκρανίας. Στο νότο, οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Μελιτόπολη και κατέλαβαν μεγάλο τμήμα της Χερσώνα, αποκόπτωντας την Ουκρανία από την Αζοφική Θάλασσα.

Επιχείρηση απομάκρυνσης των Ελλήνων από την Μαριούπολη

Αλλά και στην Μαριούπολη στα νοτιοανατολικά οι ρωσικές δυνάμεις δείχνουν να επελαύνουν. Δεδομένης της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή, αλλά και ότι σύμφωνα με ρωσικές ανακοινώσεις θα ανοίξει αύριο 2 Μαρτίου ανθρωπιστικός διάδρομος για έξοδο πολιτών από τη Μαριούπολη προς τα Δυτικά, αποφασίστηκε να εκκενωθεί μέρος του προσωπικού του Γενικού Προξενείου, το σύνολο των δημοσιογράφων που στεγάζονται στους χώρους του Γενικού Προξενείου, καθώς και Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να φύγουν, αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Ειδικότερα, όπως γνωστοποιούν, η πομπή αυτοκινήτων υπό τον πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο αναμένεται να αναχωρήσει οδικώς από τη Μαριούπολη αύριο στις 11:00 το πρωί. Σημειώνεται, ότι η μετακίνηση θα γίνει με ιδία μέσα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι οι Έλληνες πολίτες που είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον να φύγουν από τη Μαριούπολη, ενημερώνονται από το Γενικό Προξενείο και την Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών.

Ο προγραμματισμός είναι η πομπή να μετακινηθεί προς την πόλη Ζαπορίζιε και στη συνέχεια, ανάλογα με τις συνθήκες που θα υπάρχουν προς τα σύνορα με τη Μολδαβία, όπου θα υπάρχει κλιμάκιο της πρεσβείας Βουκουρεστίου υπό την πρέσβη Σοφία Γραμματά, για να τους παράσχει κάθε δυνατή αρωγή. Ο γενικός πρόξενος στη Μαριούπολη Μανώλης Ανδρουλάκης, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, θα παραμείνει στο Γενικό Προξενείο, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί.