Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Λευκορωσία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ολοκληρώθηκε ο πρώτος γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Λευκορωσία

Ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι υπέγραψε ένα αίτημα για ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ολοκληρώθηκαν σήμερα το απόγευμα οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών της Ουκρανίας και της Ρωσίας στη Λευκορωσία, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων επικαλούμενο ουκρανό αξιωματούχο.

Οι αντιπροσωπείες επιστρέφουν στις πρωτεύουσες των δύο χωρών, ενώ σύμφωνα με την ίδια πηγή θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος συνομιλιών εντός των προσεχών ημερών. Οι συνομιλίες ξεκίνησαν νωρίς το μεσημέρι με βασικά αιτήματα, της Ουκρανίας την άμεση κατάπαυση πυρός και της Μόσχας την εξεύρεση συμφωνίας προς το συμφέρον και των δύο πλευρών και κυρίως την ουδετερότητα της Ουκρανίας.

Όπως δήλωσε ο σύμβουλος του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας Μιχαήλ Ποντολιάκ, ο οποίος συμμετείχε στις συνομιλίες, η ουκρανική και η ρωσική αντιπροσωπεία κατά τη διάρκεια των συνομιλιών που είχαν σήμερα, συζήτησαν σειρά θεμάτων προτεραιότητας και τώρα επιστρέφουν στις πρωτεύουσες τους, για διαβουλεύσεις σχετικά με τις περαιτέρω αποφάσεις. Μετά τις διαβουλεύσεις, σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να διεξαχθεί ο επόμενος γύρος των συνομιλιών.

«Τα μέρη όρισαν μια σειρά θεμάτων προτεραιότητας, στα οποία όρισαν ορισμένες λύσεις. Για να μπορέσουν οι αποφάσεις αυτές να έχουν κάποιες δυνατότητες προσαρμογής σε υλικοτεχνικές λύσεις, οι αντιπροσωπείες πηγαίνουν στις πρωτεύουσές τους για διαβουλεύσεις» είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα πάντως, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι υπέγραψε ένα αίτημα για ένταξη της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση.