Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν αποδέχτηκε την πρόσκληση Ζελένσκι για συνομιλίες – Αχτίδα φωτός για αποκλιμάκωση

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Πούτιν αποδέχτηκε την πρόσκληση Ζελένσκι για συνομιλίες – Αχτίδα φωτός για αποκλιμάκωση

Μπήκαν οι ρωσικές δυνάμεις στο Κίεβο

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, φαίνεται ότι αποδέχθηκε την πρόσκληση του Ουκρανού ομόλογού του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Ria Novosti.

«Θα ήθελα να απευθυνθώ στον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας για άλλη μια φορά. Οι μάχες διεξάγονται σε όλη την Ουκρανία. Ας καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Για να σταματήσουμε τους θανάτους» είπε νωρίτερα ο Ζελένσκι.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε την Ευρώπη να ενεργήσει πιο γρήγορα και αποφασιστικά στην επιβολή κυρώσεων κατά της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία κατηγορώντας τους δυτικούς συμμάχους ότι πολιτικολογούν καθώς οι στρατιωτικές δυνάμεις της Μόσχας προελαύνουν προς το Κίεβο.

«Η Ευρώπη έχει αρκετή ισχύ για να σταματήσει αυτήν την επίθεση», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος προσθέτοντας ότι όλα, από την απαγόρευση της εισόδου των Ρώσων στην Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι τον αποκλεισμό από το SWIFT και ένα πετρελαϊκό εμπάργκο, πρέπει να βρεθούν στο τραπέζι.

«Μπορείτε ακόμη να σταματήσετε αυτήν την επίθεση. Πρέπει να ενεργήσετε με ταχύτητα», είπε.

Ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με την πιθανή λήψη τιμωρητικών μέτρων κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και σημείωσε ότι η Ρωσία έχει σκοπίμως μειώσει την εξάρτησή της από τις ξένες εισαγωγές για να προστατευθεί από την απειλή κυρώσεων.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου σημείωσε εξάλλου ότι η Ρωσία θα επιβάλει κυρώσεις σε αντίποινα στα δυτικά κράτη στη βάση της αμοιβαιότητας.

Παράλληλα αρνήθηκε να σχολιάσει πόσο θα διαρκέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία προκάλεσε τις κυρώσεις, και παρέπεμψε στον στρατό τις ερωτήσεις σχετικά με θανάτους Ουκρανών αμάχων.

Από δύο σημεία πολιορκούν το Κίεβο οι ρωσικές δυνάμεις.

Πολλά ρωσικά στρατεύματα και τεθωρακισμένα κατευθύνονται προς την πρωτεύουσα από το Κονοτόπ, στα ανατολικά, έχοντας παρακάμψει την πόλη Τσέρνιγκοφ όπου συνάντησαν ισχυρή αντίσταση από τους Ουκρανούς.

Την ίδια ώρα, ανταλλαγές πυρών και εκρήξεις συνεχίζουν να ακούγονται στο προάστιο Ομπλόνσκι, και πιο συγκεκριμένα στη συνοικία Όμπολόν, ενώ σύμφωνα με το Associated Press, πυρά ακούγονται και κοντά σε κυβερνητικά κτίρια στην πόλη.