Τζο Μπάιντεν: Με τις νέες κυρώσεις θα φέρουμε τεράστιο πλήγμα στη ρωσική οικονομία

Τζο Μπάιντεν: Με τις νέες κυρώσεις θα φέρουμε τεράστιο πλήγμα στη ρωσική οικονομία

«Ο Πούτιν επέλεξε τον πόλεμο και θα υποστεί τις συνέπειες», είπε για τον πόλεμο της Ουκρανίας ο Αμερικανός πρόεδρος

Νέες και πιο αυστηρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Το νέο διάγγελμα του προς τον αμερικανικό λαό ήρθε λίγη ώρα μετά την είδηση ότι το Κρεμλίνο ανέφερε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί τους όρους παράδοσης της Ουκρανίας.

«Πρόκειται για μια προμελετημένη επίθεση», είπε ο Τζο Μπάιντεν αρχικά. «Ο Βλαντίμιρ Πούτιν το σχεδίαζε αυτό εδώ και μήνες, όπως λέγαμε. Για εβδομάδες, προειδοποιούσαμε ότι αυτό θα συνέβαινε και τώρα, εξελίσσεται σε μεγάλο βαθμό όπως το είχαμε προβλέψει».

«Ο Πούτιν είναι αυτός που επέλεξε αυτόν τον πόλεμο και θα υποστεί τις συνέπειες ο ίδιος και η χώρα του» είπε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στη συνέχεια ο Τζο Μπάιντεν τόνισε ότι θα υπάρξουν ισοπεδωτικές κυρώσεις στην οικονομία της Ρωσίας, αναφέροντας ότι «θα χτυπήσουμε το ρούβλι, να μην μπορούν να κάνουν συναλλαγές με άλλα νομίσματα, όπως γιεν, ευρώ, δολάριο, να μην μπορούν να χρηματοδοτήσουν τον ρωσικό στρατό».

Παράλληλα ανέφερε ότι επιβάλλονται κυρώσεις «σε 4 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας που σημαίνει ότι κάθε περιουσιακό στοιχείο που έχουν στις ΗΠΑ θα παγώσει».

Ανακοίνωσε ότι:

  • Επιβάλλονται κυρώσεις «σε 4 από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας που σημαίνει ότι κάθε περιουσιακό στοιχείο που έχουν στις ΗΠΑ θα παγώσει».
  • Περιορίζονται οι δυνατότητες για επιχειρηματικές συναλλαγές σε οποιοδήποτε νόμισμα. Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά ανέφερε ότι «θα χτυπήσουμε το ρούβλι, να μην μπορούν να κάνουν συναλλαγές με άλλα νομίσματα, όπως γιεν, ευρώ, δολάριο, να μην μπορούν να χρηματοδοτήσουν τον ρωσικό στρατό».
  • Επιβάλλονται νέοι έλεγχοι στις εξαγωγές, οι οποίοι ότι θα μπλοκάρουν περισσότερες από τις μισές εισαγωγές υψηλής τεχνολογίας της Ρωσίας και θα επιφέρουν πλήγμα στις στρατιωτικές και οικονομικές φιλοδοξίες της Μόσχας.
  • Θα υπάρξουν κυρώσεις σε νέα μέλη της ρωσικής ελίτ
  • Θα υπάρξουν περιορισμοί στις μεγαλύτερες εταιρείες της Ρωσίας.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επιβάλλουν επίσης νέους ελέγχους στις εξαγωγές, οι οποίοι εκτιμούν ότι θα σταματήσουν περισσότερες από τις μισές εισαγωγές υψηλής τεχνολογίας της Ρωσίας και θα επιφέρουν πλήγμα στις στρατιωτικές και οικονομικές φιλοδοξίες της Μόσχας.

Επίσης, ανέφερε ότι «θα υπάρξουν κυρώσεις σε νέα μέλη της ρωσικής ελίτ και περιορισμοί στις μεγαλύτερες εταιρείες της Ρωσίας».

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε ότι δεν υποτιμά τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά ότι δεν προτίθεται να μιλήσει μαζί του. Παράλληλα είπε ότι στο τραπέζι βρίσκονται κυρώσεις και για τον ίδιο τον Ρώσο πρόεδρο.

Νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter έκανε λόγο για καταστροφικό πακέτο κυρώσεων το οποίο θα επιβληθεί στη Ρωσία, κάτι το οποίο αποφάσισε μαζί με τους ομολόγους του της G7.

Ο Μπάιντεν καταδίκασε την «απρόκλητη και αδικαιολόγητη επίθεση» στην Ουκρανία σε δήλωσή του το βράδυ της Τετάρτης, αφότου η Ρωσία άρχισε να εξαπολύει επιδρομές εναντίον ουκρανικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας. Ο πρόεδρος κατηγόρησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι επέλεξε «έναν προμελετημένο πόλεμο που θα φέρει καταστροφικές απώλειες σε ζωές».

Δεν αποκλείονται οι ρωσικές τράπεζες

Πολλές ερωτήσεις έγιναν στον Μπάιντεν για ποιο λόγο δεν αποκλείονται οι ρωσικές τράπεζες από τις παγκόσμιες συναλλαγές και δεν έδωσε μια ξεκάθαρη απάντηση, αν και τόνισε ότι 4 από αυτές δεν θα μπορούν να λειτουργούν στις ΗΠΑ.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι οι κυρώσεις που θα επιβληθούν θα είναι πολύ ισχυρές.