Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ο Πούτιν έτοιμος να διαπραγματευτεί τους όρους παράδοσης της χώρας»

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Ο Πούτιν έτοιμος να διαπραγματευτεί τους όρους παράδοσης της χώρας»

Οι Ρώσοι κατέλαβαν στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο - «Θέλει να εγκαταστήσει ένα φιλορωσικό καθεστώς», λένε οι Αμερικανοί - Φοβάται για τη ζωή του ο πρόεδρος Ζελένσκι

Στο άψε σβήσε θέλει να τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αλλά με τους δικούς του όρους. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε την Πέμπτη ο Ρώσος πρόεδρος είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί τους όρους παράδοσης με το Κίεβο, σχετικά με την «ουδετερότητα» της Ουκρανίας, εν μέσω μιας εκτυλισσόμενης ρωσικής εισβολής.

Σύμφωνα με το Politico, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Πούτιν είναι έτοιμος να συνομιλήσει με τους Ουκρανούς ηγέτες τόσο για την ουδετερότητα όσο και για την αποστρατικοποίηση, μετέδωσε ο ΣΚΑΪ.

«Ο πρόεδρος διατύπωσε το όραμά του για το τι θα περιμέναμε από την Ουκρανία για τις εννοιολογικές ''κόκκινες γραμμές''», είπε στους δημοσιογράφους σε συνέντευξη Τύπου στο Κρεμλίνο, «αν η ηγεσία της Ουκρανίας είναι έτοιμη να μιλήσει για αυτό».

Ο Πούτιν είχε προηγουμένως αρνηθεί να διαπραγματευτεί απευθείας με τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι, με τον τελευταίο να διαμαρτύρεται ότι τα αιτήματα της Ουκρανίας έμειναν αναπάντητα. Μετά τον ρωσικό βομβαρδισμό της Ουκρανίας νωρίς την Πέμπτη, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τη Ρωσία.

Η επίθεση της Μόσχας το πρωί της Πέμπτης στην Ουκρανία με πυραύλους και πολεμικά αεροσκάφη απειλεί να ωθήσει την Ευρώπη στη σοβαρότερη σύγκρουσή της από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

ΗΠΑ: Στόχος του ίναι να εγκαταστήσει ένα φιλορωσικό καθεστώς

Η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία έχει ως στόχο την «καρατόμηση» της κυβέρνησης του Κιέβου και την αντικατάστασή της με ένα φιλορωσικό καθεστώς, υποστήριξε σήμερα ένας Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος.

Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε επίθεση, με περίπου 100 βαλλιστικούς πυραύλους, στοχοθετώντας, όπως είπε η πηγή αυτή, κατά κύριο λόγο στρατιωτικές εγκαταστάσεις. «Έχουν σκοπό να καρατομήσουν την κυβέρνηση και να εγκαταστήσουν μια δική τους διοίκηση», είπε, ζητώντας να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Η αρχική φάση επικεντρώνεται, όπως είπε, σε πόλεις-κλειδιά και το Πεντάγωνο αναμένει ότι η Ρωσία θα επιτεθεί και στην πρωτεύουσα, το Κίεβο.

«Δεν έχουμε ξαναδεί μια επιχείρηση τέτοιου είδους, από ένα κράτος-έθνος εναντίον ενός άλλου κράτους-έθνους, από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, σίγουρα όχι κάτι τέτοιου εύρους και κλίμακας», υποστήριξε.

Μέχρι τώρα, σημείωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος, οι Ρώσοι δεν έχουν μπει ακόμη στη δυτική Ουκρανία και «δεν υπάρχει καμία ένδειξη» για αμφίβιες επιχειρήσεις στον νότο, από τη Μαύρη Θάλασσα.

Η πηγή, την οποία επικαλούνται τα πρακτορεία Reuters και AFP, δεν έδωσε καμία εκτίμηση για τις ζημίες που έχει υποστεί ο ουκρανικός στρατός. «Είδαμε ενδείξεις ότι (οι Ουκρανοί) αντιστέκονται και αντεπιτίθενται», διαβεβαίωσε.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο κοντά στο Κίεβο

Εξάλλου, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ, οι Ρώσοι κατέλαβαν ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο που απέχει περίπου 40 χιλιόμετρα από το Κίεβο, παραδέχτηκε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, υποσχόμενος ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα το ανακαταλάβουν.

Σύμφωνα με τη βιντεοσκοπημένη ομιλία του Ζελένσκι, το αεροδρόμιο κατελήφθη από τις ρωσικές δυνάμεις αλλά η απόβαση αλεξιπτωτιστών στο Γκοστόμελ, όπου βρίσκεται, εμποδίστηκε και οι ουκρανικές δυνάμεις έλαβαν την εντολή «να τους καταστρέψουν».

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι 20 ρωσικά ελικόπτερα και αεροσκάφη Mi-8 μετέφεραν αλεξιπτωτιστές στο Γκοστόμελ, όπου είναι σε εξέλιξη μάχες για τον έλεγχο του αεροδρομίου.

Στο μεταξύ, ο Ζελένσκι, ζήτησε να αποκλειστεί η Ρωσία από το σύστημα Swift για τις διατραπεζικές συναλλαγές, όπως έγραψε ο ίδιος στο Twitter μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Φοβάται για τη ζωή του ο πρόεδρος της Ουκρανίας

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι φοβάται τόσο για το εάν η Ουκρανία θα εξακολουθήσει να υφίσταται ως κράτος, αλλά και για την ίδια του τη ζωή, δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ, έπειτα από τηλεφωνική συνομιλία μαζί του.

«Ο ουκρανός πρόεδρος ξεκίνησε λέγοντας ότι μιλάει από μια χώρα που δεν ξέρει πια για πόσο ακόμη θα υπάρχει και ως πρόεδρος που δεν ξέρει για πόσο ακόμη θα είναι ζωντανός», ανέφερε σε δραματικό τόνο ο κ. Νεχάμερ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, στη Βιέννη. «Υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες. Ο ουκρανός πρόεδρος ζητά από την Ευρώπη και τον κόσμο βοήθεια και φοβάται για την επιβίωση της χώρας του», δήλωσε ο καγκελάριος και τόνισε ότι η Μόσχα «παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και δεν διεκδικεί την ισχύ του νόμου, αλλά τον νόμο της ισχύος». Ως ουδέτερη χώρα εντός ΕΕ, η Αυστρία αυτό το απορρίπτει κατηγορηματικά, τόνισε.

Τόσο ο Καρλ Νεχάμερ όσο και ο Μάρκους Ζέντερ διαβεβαίωσαν ότι θα στηρίξουν τις χώρες που θα πληγούν άμεσα από ενδεχόμενες προσφυγικές ροές.