Ουκρανία: Και η Αυστραλία ανακοίνωσε κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Ουκρανία: Και η Αυστραλία ανακοίνωσε κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Μετά τις ΗΠΑ, ΕΕ, Καναδά, Βρετανία και Ιαπωνία

Μετά τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον Καναδά, τη Βρετανία και την Ιαπωνία, η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα (23/2) ότι προχωρά στην επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, εξαιτίας της απόφασής της να στείλει στρατεύματα στις περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας που ελέγχονται από τους φιλορώσους αυτονομιστές αφού τις αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη.

Η Αυστραλιανή κυβέρνηση θα αρχίσει από σήμερα να εφαρμόζει κυρώσεις στους Ρώσους που θεωρεί πως ευθύνονται για τις ενέργειες της Μόσχας εναντίον της Ουκρανίας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

 

«Οι Αυστραλοί πάντα αντιστέκονται σε όσους επιδίδονται σε εκφοβισμό και θα υψώσουμε το ανάστημά μας στη Ρωσία, μαζί με τους εταίρους μας», τόνισε ο κ. Μόρισον, προσθέτοντας πως «αναμένω ότι θα ακολουθήσουν και άλλα πακέτα κυρώσεων, τούτη είναι απλά η αρχή της διαδικασίας».

Προηγήθηκαν Ιαπωνία και Καναδάς

Νωρίτερα, είχαν προηγηθεί οι ανακοινώσεις κυρώσεων από την Ιαπωνία και τον Καναδά. Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας επέβαλε κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας των ενεργειών της στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων της απαγόρευσης της έκδοσης ρωσικών αξιόγραφων στη χώρα της Ασίας και του παγώματος τυχόν πόρων Ρώσων επιχειρηματιών και πολιτικών στην ιαπωνική δικαιοδοσία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Φουμίο Κισίντα.

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό ανακοίνωσε επίσης «σειρά κυρώσεων» στη Ρωσία «ωσότου αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». Ο Καναδάς θα «απαγορεύσει στους Καναδούς να έχουν οποιαδήποτε δοσοληψία» με τις αυτοανακηρυγμένες Λαϊκές Δημοκρατίες του Λουγκάνσκ και του Ντόνετσκ, θα επιβάλει κυρώσεις στους Ρώσους κοινοβουλευτικούς που ψήφισαν υπέρ «της παράνομης απόφασης να αναγνωριστούν οι περιοχές αυτές» ως ανεξάρτητα κράτη και θα «απαγορεύσει στους Καναδούς να συμμετέχουν σε αγορές ρωσικού χρέους», δήλωσε ο κ. Τριντό.

Ακόμη, «επιπρόσθετες κυρώσεις» θα επιβληθούν σε ρωσικές τράπεζες που υποστηρίζονται από το κράτος και ο Καναδάς θα «απαγορεύσει κάθε συναλλαγή μαζί τους», δήλωσε ο φιλελεύθερος πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας «απολύτως απαράδεκτο το ότι η Ρωσία εισέβαλε εκ νέου» στην Ουκρανία.