Σε ετοιμότητα οι αρχές Γαλλίας και Βρετανίας για την καταιγίδα Γιούνις

Σε ετοιμότητα οι αρχές Γαλλίας και Βρετανίας για την καταιγίδα Γιούνις

Ο πρίγκιπας Κάρολος ακύρωσε μια επίσημη επίσκεψη για αύριο στη νότια Ουαλία

Η βόρεια και βορειοδυτική Γαλλία τέθηκαν σήμερα σε «πορτοκαλί» συναγερμό, εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων και των κινδύνων μεγάλων κυμάτων, από το πέρασμα της καταιγίδας Γιούνις.

Οι βρετανικές και ιρλανδικές μετεωρολογικές υπηρεσίες εξέδωσαν από την πλευρά τους «κόκκινους» συναγερμούς πριν από την άφιξη αυτής της καταιγίδας, η οποία στη συνέχεια αναμένεται να κατευθυνθεί προς τη Δανία, σύμφωνα με ένα δελτίο της Météo France, της γαλλικής μετεωρολογικής υπηρεσίας.

Ισχυροί άνεμοι αναμένεται να πλήξουν τις γαλλικές ακτές, ιδίως αύριο το απόγευμα στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπου οι ριπές ανέμου θα μπορούσαν να φθάσουν τοπικά τα 140 χιλιόμετρα την ώρα, σύμφωνα με τη Météo France.

Καθώς υπάρχει κίνδυνος να διαταραχθούν οι αεροπορικές ή οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες και να προκληθούν ζημιές στα δίκτυα τηλεφωνίας και ηλεκτρικού ρεύματος, οι αρχές απηύθυναν έκκληση οι πολίτες να αποφύγουν δραστηριότητες που ενέχουν κινδύνους και να ενημερώνονται πριν από κάθε μετακίνησή τους.

«Κόκκινος» συναγερμός στη Βρετανία

Ακυρώσεις δρομολογίων τρένων, ο στρατός έτοιμος να κινητοποιηθεί: Σε «κόκκινο» συναγερμό τέθηκε σήμερα η Αγγλία, πριν από την άφιξη αύριο της καταιγίδας Γιούνις, της δεύτερης καταιγίδας που διασχίζει τη χώρα σε διάστημα 48 ωρών, η οποία είναι πιθανόν να «προκαλέσει σοβαρά προβλήματα» λόγω των «πολύ σφοδρών ανέμων».

Ο συναγερμός, που εξέδωσε η βρετανική μετεωρολογική υπηρεσία, αφορά τη νοτιοδυτική Αγγλία, από την Κορνουάλη έως το Κάρντιφ, έως το νότιο τμήμα της Ουαλίας, με την ταχύτητα των ανέμων να προβλέπεται να φθάσει έως τα 145 χιλιόμετρα την ώρα στις ακτές. Η νότια Αγγλία, περιλαμβανομένου του Λονδίνου, τέθηκε σε «πορτοκαλί» συναγερμό.

Η καταιγίδα θα μπορούσε να προκαλέσει «τον κίνδυνο θανάτου λόγω συντριμμιών που θα ίπτανται στον αέρα», «ζημιές σε κτίρια και κατοικίες με στέγες που θα έχουν ξεκολλήσει και ζημιές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης», σύμφωνα με το Met Office.

Επιπλέον, υπάρχει ο κίνδυνος να κλείσουν δρόμοι, σιδηροδρομικές γραμμές, γέφυρες και να καταγραφούν καθυστερήσεις ή ακυρώσεις δρομολογίων σε λεωφορεία, τρένα, πορθμεία ή ματαιώσεις πτήσεων, τονίστηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Για παράδειγμα, αύριο ακυρώθηκαν όλα τα δρομολόγια των τρένων στην Ουαλία, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο τύπου του σιδηροδρομικού δικτύου, που επικαλέστηκε την ασφάλεια των επιβατών και του προσωπικού.

«Βεβαίως, ο στρατός είναι έτοιμος», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, στο περιθώριο μιας επίσκεψης σήμερα σε μια βάση της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

Εξαιτίας της απειλητικής κακοκαιρίας, ο πρίγκιπας Κάρολος ακύρωσε μια επίσημη επίσκεψη για αύριο στη νότια Ουαλία, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του.

Μια άλλη καταιγίδα, η Ντάντλεϊ, προκάλεσε προβλήματα, λιγότερο σημαντικά, στη Σκωτία και τη βόρεια Αγγλία, αφότου έπληξε τη Βρετανία χθες, αφήνοντας χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα χιλιάδες νοικοκυριά.

Στην Ιρλανδία, «κόκκινο» συναγερμό εξέδωσαν επίσης οι αρχές για το δυτικό και το νότιο τμήμα της χώρας για τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή με τους ανέμους να προβλέπεται ότι θα φθάσουν τα 130 χιλιόμετρα την ώρα και τον κίνδυνο πλημμυρών να είναι υπαρκτός.