Κορονοϊός: «Θα ζήσουμε με τον ιό για 10 χρόνια τουλάχιστον», λέει ο επικεφαλής της BioNTech

Κορονοϊός: «Θα ζήσουμε με τον ιό για 10 χρόνια τουλάχιστον», λέει ο επικεφαλής της BioNTech

«Οι μεταλλάξεις του ιού είναι αναπόφευκτες και θα οδηγήσουν σε έξαρση κρουσμάτων»

H μάχη έναντι του κορονοϊού μπορεί να έχει ενταθεί σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα μετά την κυκλοφορία των εμβολίων, όμως ο ιός θα παραμείνει για τουλάχιστον μία δεκαετία, δήλωσε ο επικεφαλής της BioNTech, Ουγκούρ Σαχίν.

Το AFP αναφέρει με βάση το medicalxpress.com, ότι «θα πρέπει να συνηθίσουμε στο γεγονός ότι θα πρέπει να ζήσουμε με τον ιό για τα επόμενα 10 χρόνια». Σύμφωνα με τον ίδιο οι μεταλλάξεις του ιού είναι αναπόφευκτες, γιατί «θα μεταλλαχθεί περαιτέρω» και θα οδηγήσει σε έξαρση κρουσμάτων.

Μάλιστα, τόνισε ότι το κύμα μολύνσεων που έφερε η μετάλλαξη Ομικρον, δεν πρόκειται να είναι το τελευταίο.

 

Παρόλα αυτά, σημειώνει ότι ο κόσμος είναι «καλύτερα προετοιμασμένος» και πως «έχει εισέλθει σε μια φάση όπου η κοινωνία κατανοεί καλύτερα πώς να αντιμετωπίσει τον ιό».

Δοκιμή εμβολίου κατά της μετάλλαξης Όμικρον

Οι Pfizer/BioNtech προβαίνουν σε δοκιμή μιας τέταρτης δόσης του υφιστάμενου εμβολίου έναντι της τέταρτης δόσης του βασισμένου στην Όμικρον εμβολίου για άτομα που έχουν ήδη λάβει την τρίτη δόση τους του εμβολίου Pfizer/BioNTech τρεις ως έξι μήνες νωρίτερα.

Οι εταιρείες σχεδιάζουν να μελετήσουν την ασφάλεια και την ανεκτικότητα των δόσεων σε 1.420 ανθρώπους ηλικίας 18 έως 55 ετών.

Χαρακτηριστικά η Κάθριν Τζάνσεν, επικεφαλής ερευνών για τα εμβόλια της Pfizer, δήλωσε ότι «ενώ οι υφιστάμενες έρευνες και τα δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο δείχνουν πως οι ενισχυτικές δόσεις συνεχίζουν να παρέχουν υψηλό επίπεδο προστασίας κατά της σοβαρής νόσησης και της νοσηλείας με την Όμικρον, αναγνωρίζουμε την ανάγκη να είμαστε προετοιμασμένοι για την περίπτωση που αυτή η προστασία εξασθενήσει με τον καιρό και να βοηθήσουμε ενδεχομένως να αντιμετωπιστούν η Όμικρον και νέες παραλλαγές στο μέλλον».