Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ ανησυχεί ότι η Ρωσία ψάχνει πρόσχημα για να εισβάλλει στην Ουκρανία

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ ανησυχεί ότι η Ρωσία ψάχνει πρόσχημα για να εισβάλλει στην Ουκρανία

«Έχουν αρκετά στρατεύματα για να εξαπολύσουν μια πλήρη εισβολή»

Το ΝΑΤΟ ανησυχεί ότι η Ρωσία ενδέχεται να προσπαθεί να δημιουργήσει πρόσχημα για εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε την Πέμπτη (17/2) ο Γενικός Γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ, σχολιάζοντας τις αναφορές για βομβαρδισμούς κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.

«Ανησυχούμε ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει πρόσχημα για ένοπλη επίθεση κατά της Ουκρανίας, δεν υπάρχει ακόμη σαφήνεια, καμία βεβαιότητα για τις ρωσικές προθέσεις», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους μετά τη διήμερη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στα κεντρικά γραφεία της συμμαχίας στις Βρυξέλλες, μετέδωσε το Reuters.

«H Ρωσία διαθέτει τα πάντα για να ξεκινήσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή σε σύντομο χρονικό διάστημα»

O Στόλτενμπεργκ δήλωσε ακόμα ότι η Ρωσία διαθέτει τα πάντα για να ξεκινήσει μια πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Έχουν αρκετά στρατεύματα, αρκετές δυνατότητες για να εξαπολύσουν μια πλήρη εισβολή στην Ουκρανία με πολύ λίγο ή καθόλου χρόνο προειδοποίησης», είπε στους δημοσιογράφους στα κεντρικά γραφεία της συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Αυτό είναι που κάνει την κατάσταση τόσο επικίνδυνη», πρόσθεσε.

Κατηγορίες από τη Βρετανή υπουργό Εξωτερικών

Την ίδια στιγμή και η Βρετανή υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας κατηγόρησε σήμερα τη Μόσχα ότι αναζητεί «προσχήματα για μια εισβολή στην Ουκρανία».

«Οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για ασυνήθιστη στρατιωτική δραστηριότητα της Ουκρανίας στο Ντονμπάς αποτελούν κατάφωρη απόπειρα της ρωσικής κυβέρνησης να κατασκευάσει προσχήματα για μια εισβολή», έγραψε στο Twitter η Τρας, η οποία πρόκειται να συναντήσει σήμερα στο Κίεβο τον ουκρανό ομόλογό της Ντμίτρο Κουλέμπα.

 

Η ίδια εξέφρασε επίσης «τη μεγάλη ανησυχία της για τις σημερινές πληροφορίες που δείχνουν μια ενίσχυση της ρωσικής επίθεσης: πάνω από 7.000 επιπλέον στρατεύματα στα σύνορα και μια επίθεση σε νηπιαγωγείο από φιλορωσικά στρατεύματα».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο καλεί τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της, μένει χρόνος για τη διπλωματία και την αποκλιμάκωση», πρόσθεσε η βρετανίδα υπουργός.

«Η Ιταλία ενδιαφέρεται να αρχίσουν ξανά οι εργασίες της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ»

O υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Λουίτζι Ντι Μάιο μετά τη συνάντησή του με τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε από την πλευρά του ότι η Ιταλία ενδιαφέρεται να αρχίσουν εκ νέου οι εργασίες της Ρωσίας με το Συμβούλιο του ΝΑΤΟ.

«Πιστεύω ότι πρέπει να καταβάλουμε κοινές προσπάθειες να ακολουθήσουμε τον δρόμο των συνομιλιών, το μονοπάτι του διαλόγου έτσι ώστε η Ρωσία να επιστρέψει στις εργασίες με τη μορφή του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας. Ελπίζουμε ότι οι συνθήκες θα μας επιτρέψουν να το πράξουμε», είπε ο Ντι Μάιο.

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ είπε ακόμη ότι η Μόσχα και το Κίεβο μπορούν να έχουν έναν διάλογο μεταξύ τους. Ο Ντι Μάιο συναντήθηκε προχθές, Τρίτη, με τον ουκρανό ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα και σήμερα με τον ρώσο ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.

«Βλέπω ότι τόσο η Ρωσία όσο και η Ουκρανία είναι έτοιμες να συνεχίσουν τη συζήτηση», είπε στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου.

Επικοινωνία Μισέλ-Ζελένσκι

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε επικοινωνία με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι πριν από το άτυπο συμβούλιο των επικεφαλής των κρατών μελών της ΕΕ για την κατάσταση στη Ρωσία και την Ουκρανία.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Σαρλ Μισέλ αναφέρει ότι απαιτείται «επειγόντως αποκλιμάκωση» και εξέφρασε την «αλληλεγγύη της ΕΕ με την Ουκρανία».