Κορονοϊός: Από αύριο σε ισχύ το σούπερ πράσινο πάσο για τους άνω των 50 ετών στην Ιταλία

Κορονοϊός: Από αύριο σε ισχύ το σούπερ πράσινο πάσο για τους άνω των 50 ετών στην Ιταλία

Μόνο οι εμβολιασμένοι θα έχουν πρόσβαση στους χώρους εργασίας

Αλλάζουν τα πράγματα στην Ιταλία για τους άνω των 50 ετών, καθώς όπως ανακοινώθηκε στις 7 Ιανουαρίου, από αύριο Τρίτη 15 Φεβρουαρίου όλοι οι εργαζόμενοι άνω των 50 ετών, στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να κατέχουν υποχρεωτικά το Super Green Pass. Αυτό σημαίνει δηλαδή πως θα πρέπει να έχουν προβεί σε υποχρεωτικό εμβολιασμό (δύο δόσεις εμβολίου ή μια δόση συν ανάρρωση από την Covid-19) ώστε να μπορούν να έχουν πρόσβαση στους χώρους εργασίας.

Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο θα ισχύει μέχρι τις 15 Ιουνίου 2022, βάση σχετικού διατάγματος και εκτός απροόπτου. Εξαιρούνται του εμβολιασμού (και επομένως, του Super Green Pass) όσοι έχουν υποκείμενες νόσους οι οποίες έχουν πιστοποιηθεί από ιατρό, και αυστηρά σε ηλεκτρονική μορφή, μετέδωσε η ΕΡΤ.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με το μέτρο, ο εργαζόμενος δεν θα μπορεί να εισέρχεται στους χώρους εργασίας και θα θεωρείται “αδικαιολόγητα απών, χωρίς πειθαρχικές συνέπειες και με δικαίωμα διατήρησης της εργασιακής σχέσης” μέχρι να προσκομίσει το Super Green Pass, αλλά για το εν λόγω χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος δεν θα αμείβεται.

Όσον αφορά τις κυρώσεις για τη μη προσκόμιση του Super Green Pass, αυτές θα κυμανθούν από 600 ευρώ έως 1.500 Ευρώ και θα διπλασιάζονται σε περίπτωση συνεχούς παράβασης. Παράλληλα, επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100 Ευρώ σε όσους (άνω των 50 ετών) δεν έλαβαν την πρώτη δόση έως την 1η Φεβρουαρίου, τη δεύτερη δόση μετά την 1η Φεβρουαρίου και σε όσους δεν υποβλήθηκαν σε αναμνηστική δόση εμβολίου, με κυρώσεις από 400 έως 1.000 ευρώ.

Με τα έως τώρα ισχύοντα μέτρα που θεσμοθετήθηκαν από την Ιταλική Κυβέρνηση, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός καλύπτει πολλές κατηγορίες εργαζομένων σε κρίσιμους τομείς σε στενή επαφή με το κοινό, ξεκινώντας από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό έως σχολικό προσωπικό και Σώματα Ασφαλείας. Αποτέλεσμα, μέχρι σήμερα η εμβολιαστική κάλυψη να ανέρχεται στο 91.08% του συνολικού πληθυσμού της Ιταλίας (άνω των 12 ετών, με τουλάχιστον μια δόση).