Βρετανία: Σε μίνι ανασχηματισμό προχώρησε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον

Βρετανία: Σε μίνι ανασχηματισμό προχώρησε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον

Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους βουλευτές των Συντηρητικών μετά τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα π

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον, που αγωνίζεται για την πολιτική επιβίωσή του, προχώρησε σε έναν μίνι ανασχηματισμό της κυβέρνησής του σήμερα, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους βουλευτές των Συντηρητικών μετά τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα που αποκαλύφθηκαν την τελευταία περίοδο.

Οι αλλαγές δεν περιλαμβάνουν κανένα από τα πρωτοκλασάτα υπουργεία.

Αφού διόρισε νέους συμβούλους στην ομάδα της Ντάουνινγκ Στριτ, ο Τζόνσον άλλαξε τους υπεύθυνους κομματικής πειθαρχίας ώστε να διασφαλίσει ότι οι βουλευτές θα στηρίζουν την κυβερνητική πολιτική. Ο Μαρκ Σπένσερ, που ήταν επικεφαλής τους, αντικαταστάθηκε από τον βουλευτή Κρις Χίτον-Χάρις, στενό σύμμαχο του πρωθυπουργού ο οποίος τον στήριξε σθεναρά όταν αποκαλύφθηκε ότι γίνονταν πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω της πανδημίας, ενώ η χώρα ήταν σε λοκντάουν. Ο Σπένσερ αναλαμβάνει επικεφαλής της Βουλής των Κοινοτήτων, στη θέση του Τζέικομπ Ρις-Μογκ, ο οποίος με τη σειρά του ανέλαβε υπουργός ευκαιριών μετά το Brexit και αρμόδιος για την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης, αναφέρεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ο Μάικλ Έλις διορίστηκε εξάλλου υπουργός προεδρίας της κυβέρνησης, αλλά θα διατηρήσει και τα καθήκοντά του ως Γενικός Ταμίας, από τα οποία είναι αρμόδιος για τις πληρωμές μισθών, συμβάσεων, αποζημιώσεων και άλλων υπηρεσιών.

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του Τζόνσον είπε ότι ο πρωθυπουργός προέτρεψε τους κορυφαίους υπουργούς του να συνεχίσουν το έργο τους και να υλοποιήσουν την πολιτική της κυβέρνησης ώστε να βελτιωθεί η ζωή των πολιτών. Κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις αλλαγές που έγιναν την περασμένη εβδομάδα και τόνισε ότι είναι αναγκαίο να ανταποκριθεί η κυβέρνηση «στις προτεραιότητες των πολιτών», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Την περασμένη εβδομάδα παραιτήθηκαν τέσσερις στενοί συνεργάτες του Τζόνσον. Νέος προσωπάρχης του ανέλαβε ο Στίβεν Μπάρκλεϊ ενώ το Σαββατοκύριακο είχε διορίσει τον Γκούτο Χάρι νέο διευθυντή επικοινωνιών της Ντάουνινγκ Στριτ.

Πολλοί Συντηρητικοί βουλευτές, καθώς και οι ηγέτες των τριών μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης ζητούν την παραίτηση του Τζόνσον. Η αντιπολίτευση τον κατηγορεί ότι ψεύδεται και παραπλανά το κοινοβούλιο, κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος απορρίπτει.