Καναδάς: Οργισμένοι οδηγοί φορτηγών απέκλεισαν το πιο πολυσύχναστο πέρασμα προς τις ΗΠΑ

Καναδάς: Οργισμένοι οδηγοί φορτηγών απέκλεισαν το πιο πολυσύχναστο πέρασμα προς τις ΗΠΑ

Ζητούν να καταργηθεί το μέτρο του υποχρεωτικού εμβολιασμού τους κατά του κορονοϊού

Οργισμένοι Καναδοί οδηγοί φορτηγών παρεμπόδιζαν σήμερα 8 Φεβρουαρίου το πιο πολυσύχναστο πέρασμα προς τις ΗΠΑ, καθώς ο πρωθυπουργός Τζαστιν Τριντό ετοιμάζεται να βρεθεί αργότερα σήμερα στο Κοινοβούλιο, για να συζητήσει την κλιμακούμενη κρίση.

Οι οδηγοί, που ζητούν να δοθεί τέλος στο μέτρο που επιβάλλει τον εμβολιασμό κατά της COVID-19 στους επαγγελματίες που διασχίζουν τα σύνορα του Καναδά με τις ΗΠΑ, έφθασαν αρχικά στην Οτάβα στις 28 Ιανουαρίου και σταδιακά κατέλαβαν το κέντρο της καναδικής πρωτεύουσας. Καθώς η αστυνομία άρχισε σταδιακά να ανακτά τον έλεγχο, οι διαδηλωτές -πολλοί εκ των οποίων ζητούν την παραίτηση του Τριντό- έστρεψαν την προσοχή τους στη Γέφυρα Αμπάσαντορ, που συνδέει το Ντιτρόιτ με το Γουίντσορ.

Οι οδηγοί φορτηγών άρχισαν να παρεμποδίζουν την κίνηση αργά χθες (τοπική ώρα) και ιστοσελίδα της καναδέζικης κυβέρνησης έδειξε, ότι η γέφυρα ήταν κλειστή και στις δύο κατευθύνσεις στις 7:11 π.μ. (τοπική ώρα, 14.07 ώρα Ελλάδας). Ο Καναδάς στέλνει το 75% των εξαγωγών προϊόντων του στις ΗΠΑ και τα φορτηγά παίζουν κρίσιμο ρόλο στις μεταφορές αυτές. Από τη γέφυρα αυτή περνούν περίπου 8.000 νταλίκες την ημέρα, γεγονός που αποτυπώνει την οικονομική σημασία του μπλόκου αυτού. «Μας έστειλαν εδώ για να δώσουμε ένα μήνυμα και το μήνυμα δεν περνάει», δήλωσε ο Τομ Μαράτζο, εκπρόσωπος των διαδηλωτών στην Οτάβα, σε δημοσιογράφους αργά χθες.

Ο Τριντό, που έχει περάσει 10 ημέρες σε απομόνωση, αφού μολύνθηκε με COVID-19, αναμένεται να επιστρέψει στη Βουλή των Κοινοτήτων για να βρεθεί ενώπιον των βουλευτών, που του ζητούν να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για να δοθεί τέλος σε αυτό που ένας σύμβουλος χαρακτήρισε «εθνική ταπείνωση». Η κυβέρνησή του, ωστόσο, υποστηρίζει ότι οι δυνάμεις της αστυνομίας αναμένεται να είναι σε θέση να αποκαταστήσουν την τάξη.

«Μεμονωμένα άτομα προσπαθούν να παρεμποδίσουν την οικονομία μας, τη δημοκρατία μας και την καθημερινή ζωή των συμπολιτών μας. Αυτό πρέπει να σταματήσει», δήλωσε ο Τριντό σε έκτακτη συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων χθες βράδυ. Ο δήμαρχος της Οτάβα Τζιμ Γουάτσον, αντιμέτωπος με την αυξανόμενη οργή των κατοίκων, θέλει να οριστεί μεσολαβητής, αλλά υπουργοί είπαν ότι κάτι τέτοιο δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας.