Κορονοϊός: Στα άκρα φορτηγατζήδες και κυβέρνηση για τα περιοριστικά μέτρα στον Καναδά

Κορονοϊός: Στα άκρα φορτηγατζήδες και κυβέρνηση για τα περιοριστικά μέτρα στον Καναδά

Νέα ημέρα κινητοποιήσεων, ενώ η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα σκληρύνει τη στάση της

Οι αντίπαλοι των περιοριστικών μέτρων που έχουν υιοθετηθεί για την ανάσχεση της εξάπλωσης της πανδημίας covid-19, κάποιοι από τους οποίους έχουν καταλάβει την ομοσπονδιακή πρωτεύουσα του Καναδά εδώ και μία εβδομάδα, σκοπεύουν να διαδηλώσουν ξανά σήμερα σε πολλές πόλεις της χώρας.

Οι κινητοποιήσεις αυτές, μέρος του κινήματος διαμαρτυρίας των οδηγών φορτηγών, μετατράπηκαν σε κατάληψη της Οτάβα: εδώ και οκτώ ημέρες οι δρόμοι μπροστά από το κοινοβούλιο και το γραφείο του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό είναι κατειλημμένοι από δεκάδες φορτηγά και διαδηλωτές.

Κάποιοι έχουν αρχίσει να στήνουν αυτοσχέδια καταλύματα και λένε ότι δεν πρόκειται να φύγουν αν δεν αρθούν πρώτα τα περιοριστικά μέτρα.

Χθες Παρασκευή για πρώτη φορά η αστυνομία χρησιμοποίησε αυστηρή γλώσσα απέναντι στους διαδηλωτές, υποσχόμενη «να τερματίσει αυτή την παράνομη διαδήλωση», όπως τόνισε ο επικεφαλής της Πίτερ Σλόλι.

Ο Σλόλι, που κατήγγειλε ότι ο ίδιος και άλλοι αξιωματούχοι έχουν λάβει απειλές για τη ζωής του, συνέκρινε τη διαμαρτυρία αυτή με την εξέγερση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στην Ουάσινγκτον, όταν χιλιάδες υποστηρικτές του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εισέβαλαν στο Καπιτώλιο.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι ο αποκλεισμός της πόλης είναι ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο για τον Καναδά, ενώ προειδοποίησε ότι εκατοντάδες ακόμη οδηγοί φορτηγών σκοπεύουν να εισρεύσουν στην Οτάβα το Σαββατοκύριακο.

«Παραμένει (…) μια ολοένα και περισσότερο ρευστή και επικίνδυνη διαδήλωση», τόνισε ο Σλόλι. Οι διαδηλωτές στο κέντρο της Οτάβα «παραμένουν πολύ οργανωμένοι, έχουν χρηματοδότηση και είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν σε κάθε προσπάθεια να τερματιστεί η διαμαρτυρία με ασφάλεια», πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής η αστυνομία της Οτάβα διατηρούσε διακριτική στάση παρακολουθώντας καθώς κάποιοι διαδηλωτές έσπαγαν παράθυρα, απειλούσαν δημοσιογράφους, υγειονομικούς ακόμη και μέλη μειονοτήτων, σημειώνεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Την ίδια ώρα η οργή των κατοίκων της Οτάβα αυξάνεται, ενώ αίτηση με την οποία ζητείται η απομάκρυνση των διαδηλωτών από την αστυνομία είχε συγκεντρώσει ως χθες το απόγευμα σχεδόν 40.000 υπογραφές.

Ο Τριντό μέχρι στιγμής αποκλείει το ενδεχόμενο να σταλεί ο στρατός για να εκδιωχθούν οι διαδηλωτές.

Ενόψει των νέων κινητοποιήσεων του Σαββατοκύριακου επιπλέον 150 αστυνομικοί θα αναπτυχθούν στους δρόμους της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας, ενώ γέφυρες και αυτοκινητόδρομοι έχουν κλείσει καθώς αναμένονται περίπου 2.000 ακόμη διαδηλωτές, σύμφωνα με την αστυνομία. Παράλληλα αναμένεται ότι στην πόλη θα συγκεντρωθούν και περίπου χίλιοι «αντιδιαδηλωτές».

Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει καμφθεί η αποφασιστικότητα των διαδηλωτών, που αρχικά κινητοποιήθηκαν κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού για την covid-19 των οδηγών φορτηγών που διασχίζουν τα σύνορα Καναδά-ΗΠΑ. Κάποιοι έχουν φτάσει στο σημείο να ζητούν την παραίτηση Τριντό επειδή, όπως καταγγέλλουν, υπερέβη τις εξουσίες του επιβάλλοντας περιορισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Θα παραμείνουμε όσο χρειάζεται για να ξεφορτωθούμε τους περιορισμούς», δήλωσε ο Τζιμ Τόρμα ένας από τους διοργανωτές των κινητοποιήσεων, ο οποίος πρόσθεσε ότι αναμένει σήμερα «δεκάδες χιλιάδες» ανθρώπους στους δρόμους της Οτάβα.

Μία εβδομάδα αφού δέχθηκαν τη στήριξη του δισεκατομμυριούχου Ίλον Μασκ, χθες ο Τραμπ ήταν αυτός που στήριξε τους οδηγούς φορτηγών που «διαμαρτύρονται ειρηνικά κατά των σκληρών πολιτικών του τρελού ακροαριστερού Τζάστιν Τριντό, ο οποίος έχει καταστρέψει τον Καναδά με τους παράλογους περιορισμούς για την covid».

Αντίστοιχες διαδηλώσεις είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν στην Αλμπέρτα και στις πόλεις Ουίνιπεγκ, Τορόντο και Κεμπέκ.

Στην Αλμπέρτα, στον δυτικό Καναδά, όπου φορτηγατζήδες κλείνουν μεγάλους αυτοκινητόδρομους που οδηγούν στις ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός Τζέισον Κένι δήλωσε ότι οι υπουργοί θα συνεδριάσουν στις αρχές της εβδομάδας για να αρχίσουν να αίρουν τα περιοριστικά μέτρα.

«Μπορούμε και πρέπει να συνεχίσουμε τις ζωές μας, να αποκαταστήσουμε τις ελευθερίες μας και να ζήσουμε με χαρά, όχι με φόβο», έγραψε στο Twitter.

Oι καναδικές αρχές ερευνούν τώρα αυτούς που «χρηματοδοτούν και επιτρέπουν αυτή την παράνομη και ενοχλητική διαδήλωση», όπως δήλωσε ο Σλόλι.

Μια εκστρατεία χρηματοδότησης μέσω του ιστότοπου GoFundMe επέτρεψε στους διοργανωτές της διαμαρτυρίας να συγκεντρώσουν περισσότερα από 10 εκ. δολάρια (7 εκ. ευρώ). Μέρος αυτών των χρημάτων προέρχεται από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ωστόσο η πλατφόρμα ανέστειλε την εκστρατεία χθες Παρασκευή λέγοντας ότι δεν συμμορφώνεται με τους κανονισμούς της. Πρόσθεσε ότι οι δωρητές έχουν περιθώριο ως τις 19 Φεβρουαρίου να ζητήσουν τα χρήματά τους πίσω και στη συνέχεια το GoFundMe «θα εργαστεί με τους διοργανωτές για να προσφέρει τα εναπομείναντα χρήματα σε αξιόπιστους και γνωστούς φιλανθρωπικούς οργανισμούς».

Αν και τις κινητοποιήσεις των οδηγών φορτηγών στηρίζει η μειονότητα των Καναδών (32% σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση), το ποσοστό αυτό ξερνά κατά πολύ το 10% Καναδών που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Τα μέτρα που έχουν υιοθετήσει οι επαρχίες του Καναδά παραμένουν ιδιαίτερα περιοριστικά. Κυρίως το Κεμπέκ είναι μια από τις περιοχές του κόσμου που έχει επιβάλει τις περισσότερες ημέρες lockdown.