Partygate: Ο Μπόρις Τζόνσον κερδίζει χρόνο με την έναρξη έρευνας της Σκότλαντ Γιαρντ για τα κορονοπάρτι

Partygate: Ο Μπόρις Τζόνσον κερδίζει χρόνο με την έναρξη έρευνας της Σκότλαντ Γιαρντ για τα κορονοπάρτι

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τον πρωθυπουργό της Μεγάλης Βρετανίας

Ο κλοιός σφίγγει γύρω από τον Μπόρις Τζόνσον, καθώς η αστυνομία επιλαμβάνεται του σκανδάλου «partygate» και αρχίζει έρευνα για την μακρά σειρά των πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ εν μέσω αυστηρών lockdown, που απειλεί να κοστίσει στον βρετανό πρωθυπουργό το πόστο του.

Η Κρέσιντα Ντικ, η αρχηγός της Σκότλαντ Γιαρντ, ανακοίνωσε σήμερα ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για μία σειρά «περιστατικών» στην Ντάουνινγκ Στριτ και σε υπηρεσίες της κυβέρνησης για «ενδεχόμενη παραβίαση κανόνων που συνδέονται με την Covid-19».

Η Μητροπολιτική Αστυνομία είχε αντιμετωπίσει πλήθος επικρίσεων το τελευταίο διάστημα για την σιωπή της σχετικά με τα πάρτι που έγιναν στην κορυφή της βρετανικής εξουσίας που εξόργισαν τους Βρετανούς, οι οποίοι ήταν εκ του νόμου υποχρεωμένοι εκείνες τις περιόδους να τηρούν αυστηρά μέτρα περιορίζοντας δραστικά τις επαφές τους.

Ο Μπόρις Τζόνσον «θα συνεργασθεί πλήρως» στην έρευνα αυτή, διαβεβαίωσε εκπρόσωπός του. «Ο πρωθυπουργός κατανοεί πλήρως την οργή και την ανησυχία του κοινού», είπε ο εκπρόσωπος προσθέτοντας ότι ο πρωθυπουργός «ανέλαβε την ευθύνη των σφαλμάτων κρίσης που διαπράχθηκαν».

Ο Μπόρις Τζόνσον θριαμβευτής του Brexit και των εκλογών του 2019 βρίσκεται σε δεινή θέση, με την δημοτικότητά του σε ελεύθερη πτώση, απειλούμενος με καθαίρεση από τους βουλευτές του.

Αν και η αστυνομική έρευνα μπορεί να ενέχει ρίσκα, αγοράζει χρόνο για τον Μπόρις Τζόνσον, μετατοπίζοντας, έστω πρόσκαιρα, την δαμόκλειο σπάθη της έρευνας που διεξάγεται από την ανώτατη δημόσια λειτουργό Σου Γκρέι από το κεφάλι του. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής επρόκειτο να δημοσιευθούν αυτήν την εβδομάδα. Τώρα, οι έρευνες για θέματα των οποίων θα επιληφθεί η αστυνομία διακόπτονται και τα πορίσματά της έρευνας της Προεδρίας ης Κυβέρνησης θα δημοσιευθούν όταν ολοκληρωθεί η αστυνομική έρευνα.

Μετά την πιο πρόσφατη, αλλά, πιθανότατα, όχι και τελευταία αποκάλυψη για την γιορτή γενεθλίων του Μπόρις Τζόνσον εν μέσω του πρώτου lockdown τον Ιούνιο 2020, που προστίθεται στην συνεχή ροή κατηγοριών, η αντιπολίτευση επανέλαβε τις προτροπές για παραίτηση.

Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κιρ Στάρμερ επέκρινε «έναν πρωθυπουργό που πιστεύει ότι οι κανόνες που θέτει δεν εφαρμόζονται στον ίδιο».

Η δημοσίευση επιστολής του Μπόρις Τζόνσον που έδινε συγχαρητήρια σε ένα 7χρονο κοριτσάκι που είχε ακυρώσει την γιορτή των γενεθλίων της, τον Μάρτιο 2020, «δίνοντας ένα φανταστικό παράδειγμα» στους Βρετανούς τροφοδότησε τις κατηγορίες για υποκρισία.

Η ίδια η βασίλισσα Ελισάβετ γιόρτασε στις 21 Απριλίου 2020 τα γενέθλιά της διακριτικά και χωρίς την οικογένειά της, επισημάνθηκε στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Αντιμετωπίζοντας κατηγορίες για το «partygate» και για την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, ο Μπόρις Τζόνσον παραμένει γαντζωμένος στην θέση του. Ανακοίνωσε τις άρση και των τελευταίων περιοριστικών μέτρων ελπίζοντας να ανακτήσει λίγη από την δημοτικότητά του σε μία χώρα που υπέστη αυστηρά lockdown και πλήρωσε υψηλό τίμημα με 154.000 νεκρούς στην πανδημία.