Βέλγιο: Έρχεται το «βαρόμετρο κορονοϊού» – Ποιος ο στόχος του νέου εργαλείου

Βέλγιο: Έρχεται το «βαρόμετρο κορονοϊού» – Ποιος ο στόχος του νέου εργαλείου

Θα αξιολογεί την επιδημιολογική κατάσταση στα νοσοκομεία και την ανάγκη υιοθέτησης περιοριστικών μέτρων

Το «βαρόμετρο κορονοϊού», ένα νέο εργαλείο με χρωματικό κώδικα που θα αξιολογεί την επιδημιολογική κατάσταση στα νοσοκομεία του Βελγίου και την ανάγκη υιοθέτησης περιοριστικών μέτρων, θα τεθεί σε ισχύ στις 28 Ιανουαρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της βελγικής κυβέρνησης.

Το «βαρόμετρο κορονοϊού», θα επιτρέπει την υιοθέτηση μέτρων κατά του κορονοϊού, στον πολιτισμό, στις καφετέριες και στα εστιατόρια. Όταν οι καθημερινές εισαγωγές στα νοσοκομεία, λόγω covid-19, είναι πάνω από 150, το «βαρόμετρο κορονοϊού» θα έχει κόκκινο χρώμα και το επίπεδο περιορισμών θα είναι υψηλό. Όταν το χρώμα γίνει «πορτοκαλί», θα υπάρχει χαλάρωση των μέτρων και όταν θα είναι «κίτρινο» θα αίρονται όλοι οι περιορισμοί.

Σήμερα το Βέλγιο βρίσκεται στη μέγιστη φάση του συναγερμού (κόκκινο), όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας (Sciensano), την τελευταία εβδομάδα, ο μέσος αριθμός ημερήσιων εισαγωγών στα νοσοκομεία, λόγω κορονοϊού, ήταν 255, αυξημένος κατά 39,2% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Τα ημερήσια κρούσματα ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 31.780 (αυξημένα κατά 34,3% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα).

Ωστόσο το Βέλγιο θα χαλαρώσει από τις 28 Ιανουαρίου ορισμένα μέτρα, σύμφωνα με τις αποφάσεις τις Επιτροπής Διαβούλευσης (Codeco) που ελήφθησαν χθες βράδυ. Τα εστιατόρια και τα μπαρ θα παρατείνουν κατά μία ώρα το ωράριο λειτουργίας τους από τις 11μ.μ. ως τις 12 τα μεσάνυχτα. Επίσης οι θεατές μπορούν να επιστρέψουν στα γήπεδα και ο επιτρεπόμενος αριθμός στις αίθουσες παραστάσεων στο χώρο του πολιτισμού θα αυξηθεί.

Το «βαρόμετρο κορονοϊού» θα ισχύει στο Βέλγιο ως τις 30 Ιουνίου.