Φρίκη στη Νιγηρία: Τζιχαντιστές απήγαγαν 20 παιδιά και σκότωσαν δύο ανθρώπους

Φρίκη στη Νιγηρία: Τζιχαντιστές απήγαγαν 20 παιδιά και σκότωσαν δύο ανθρώπους

Τα 13 είναι κορίτσια από τα παιδιά που απήχθησαν

Τζιχαντιστές σκότωσαν δύο ανθρώπους και απήγαγαν 20 παιδιά στην πολιτεία Μπόρνο, που βρίσκεται στο επίκεντρο της ισλαμιστικής εξέγερσης στη Νιγηρία, δήλωσε ένας ηγέτη μιας κοινότητας και κάτοικοι της περιοχής.

Μαχητές της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος της Δυτικής Αφρικής (ISWAP) εισέβαλαν στο χωριό Πιγιεμί χθες Πέμπτη, σκοτώνοντας δύο άνδρες και απήγαγαν 20 παιδιά, μεταξύ των οποίων 13 κορίτσια, ανέφεραν οι πηγές.

Η επίθεση συνέβη κοντά στην Τσιμπόκ, την πόλη η οποία παραμένει στην μνήμη μετά την απαγωγή το 2014 περισσότερων από 270 νεαρών κοριτσιών ηλικίας 12 έως 17 ετών από τζιχαντιστές της ισλαμιστικής οργάνωση Μπόκο Χαράμ, μια τρομοκρατική ενέργεια η οποία προκάλεσε τεράστιο κύμα διεθνούς οργής και μια εκστρατεία με τίτλο #BringBackOurGirls για την απελευθέρωσή τους. Σχεδόν τα μισά από τα απαχθέντα κορίτσια εξακολουθούν να αγνοούνται, πολλά από τα οποία παντρεύτηκαν με τη βία με τζιχαντιστές μαχητές.

Τζιχαντιστές της Iswap, που φορούσαν στολές παρόμοιες με αυτές του στρατού της Νιγηρίας, εισέβαλλαν στο χωριό το βράδυ της Πέμπτης, ανοίγοντας πυρ, λεηλατώντας καταστήματα και καίγοντας σπίτια στο πέρασμά τους, σύμφωνα με κατοίκους της πόλης.

«Πυροβόλησαν δύο άτομα και άρπαξαν 13 κορίτσια και 7 αγόρια, ηλικίας 12 έως 15 ετών», δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους κατοίκους, ο Σαμσόν Μπουλούς.

Οι δράστες, που ήρθαν από το δάσος κοντά στη Σαμπίσα «φόρτωσαν τα 20 παιδιά σε ένα φορτηγό και τα οδήγησαν στο δάσος», είπε ένας άλλος κάτοικος, ο Σίλας Τζον, τονίζεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Ένας κοινοτικός ηγέτης από την περιοχή Τσιμπόκ, ο Αγίμπα Αλαμσόν επιβεβαίωσε αυτές τις πληροφορίες.

«Αυτή είναι η τρίτη επίθεση που εξαπολύεται μέσα στις τελευταίες ημέρες, η οποία αναδεικνύει περαιτέρω τις απειλές που αντιμετωπίζουν οι κατοίκοι των χωριών γύρω από το Τσιμπόκ», στη βορειοανατολική Νιγηρία, είπε.

Οι κάτοικοι του Πιγιεμί που εγκατέλειψαν το χωριό τους όταν έφτασαν οι τζιχαντιστές επέστρεψαν εκεί σήμερα, αφού διανυκτέρευσαν στην ύπαιθρο.

Μια εκκλησία πυρπολήθηκε από τους τζιχαντιστές, σύμφωνα με έναν άλλο κάτοικο, ο οποίος ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Ένας αξιωματούχος της τοπικής αρχής επιβεβαίωσε την επίθεση, αλλά δεν μπόρεσε να πει πόσα άτομα απήχθησαν.

Η Iswap συγκροτήθηκε το 2016 από μια διάσπαση από την Μπόκο Χαράμ. Έχει γίνει η κυρίαρχη τζιχαντιστική οργάνωση στη βορειοανατολική Νιγηρία, κλιμακώνοντας τις επιθέσεις εναντίον του νιγηριανού στρατού.

Έχει εδραιώσει τον έλεγχό της σε αυτή την περιοχή μετά τον θάνατο του ηγέτη της Μπόκο Χαράμ, Αμπουμπακάρ Σεκάου, τον Μάιο, σε συγκρούσεις μεταξύ των δύο αντίπαλων ομάδων.

Από την έναρξη της εξέγερσης των ισλαμιστών στη βορειοανατολική Νιγηρία το 2009, οι συγκρούσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερες από 40.000 ανθρώπους και έχει αναγκάσει σχεδόν δύο εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Οι μαζικές απαγωγές για λύτρα στο βόρειο και το κεντρικό τμήμα της χώρας γίνονται πλέον πρωτοσέλιδα σχεδόν κάθε εβδομάδα στην πολυπληθέστερη χώρα της Αφρικής, είτε διαπράχθηκαν από ισλαμιστές είτε από εγκληματίες.

Σχεδόν 1.500 μαθητές απήχθησαν το 2021, κατά τη διάρκεια 20 μαζικών απαγωγών στη βορειοδυτική Νιγηρία, που στοίχισαν τη ζωή σε 16 παιδιά και εφήβους, σύμφωνα με την Unicef.

Οι περισσότεροι από αυτούς αφέθηκαν ελεύθεροι μετά από διαπραγματεύσεις και την υποτιθέμενη πληρωμή λύτρων.