Ποιες δίαιτες είναι επικίνδυνες για τις νεαρές γυναίκες

Ποιες δίαιτες είναι επικίνδυνες για τις νεαρές γυναίκες

Τι έδειξε η έρευνα που έγινε στις ηλικίες 11-18 ετών

Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι νεαρές κοπέλες, εκείνες που βρίσκονται στην εφηβεία, για το ποια δίαιτα θέλουν να ακολουθήσουν. Οι νεαρές γυναίκες που καταναλώνουν λίγο ή καθόλου κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα κινδυνεύουν να αναπτύξουν ανεπάρκεια βιταμινών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας αργότερα στη ζωή τους, επισημάνθηκε στην ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ian Givens, διευθυντή του Ινστιτούτου Τροφίμων, Διατροφής και Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Reading, οι μισές νεαρές γυναίκες ηλικίας μεταξύ 11 και 18 ετών καταναλώνουν κάτω από τα ελάχιστα συνιστώμενα επίπεδα σιδήρου και μαγνησίου μέσω αυτών των τροφών και επομένως είναι σε υψηλό κίνδυνο εμφάνισης αναιμίας.οστεοπόρωση, γράφει η Independent.

Το ένα τέταρτο των γυναικών σε αυτή την ηλικιακή ομάδα καταναλώνει πολύ λίγο ιώδιο, ασβέστιο και ψευδάργυρο και ο καθηγητής Givens προειδοποίησε ότι οι νεαρές γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο να αναπτύξουν διατροφικές ανεπάρκειες από τους άνδρες, κάτι που θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι οι γυναίκες είναι «πιο ευαίσθητες στα μηνύματα σχετικά με το πόσο κρέας καταναλώνουν.

«Τα χρόνια της εφηβείας είναι απολύτως κρίσιμα για την ανάπτυξη των οστών. Αν δεν το καταλαβαίνετε σωστά, έχει μεγάλη σημασία για την μετέπειτα ανάπτυξη και κατάσταση των οστών σε μεγάλη ηλικία, αυξάνοντας τον κίνδυνο καταγμάτων που μπορούν να μειώσουν την ποιότητα ζωής», είπε ο καθηγητής.

Η διατροφολόγος Ana Mapson είπε ότι τα έφηβα κορίτσια απαιτούν ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα σιδήρου και ασβεστίου στη διατροφή τους. Εάν έχουν έλλειψη σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά, μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα όπως αναιμία και οστεοπόρωση όταν μεγαλώσουν. Σύμφωνα με αυτήν, αν και είναι δυνατό να ακολουθήσεις μια ισορροπημένη vegan διατροφή, χρειάζεται πολύς προγραμματισμός, να κατανοήσεις ποια θρεπτικά συστατικά λείπουν στις φυτικές πηγές και ποια συμπληρώματα χρειάζονται για να αντισταθμιστούν.

«Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, για παράδειγμα, λείπουν πραγματικά στη χορτοφαγική διατροφή, αλλά είναι επίσης πολύ σημαντικά για την ανάπτυξη του εγκεφάλου σε παιδιά μεταξύ 11 και 18 ετών. Μπορείτε να πάρετε Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μέσω ορισμένων φυτικών προϊόντων, αλλά θα συνιστούσα στους vegans να χρησιμοποιούν το συμπλήρωμα Ωμέγα-3 ούτως ή άλλως. Θα πρόσθετα επίσης τη βιταμίνη Β12 και τη βιταμίνη D στη λίστα», πρόσθεσε.