Ποιο είναι το φεστιβάλ κινηματογράφου που θα υπνωτίσει τους θεατές του

Ποιο είναι το φεστιβάλ κινηματογράφου που θα υπνωτίσει τους θεατές του

«Άνοιξε τα μάτια σου. Άκου προσεκτικά. Ξέχασε τα προβλήματά σου. Άσε το άγχος σου. Μη φοβάσαι.»

Tο φετινό Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Γκέτεμποργκ, το μεγαλύτερο κινηματογραφικό-τηλεοπτικό γεγονός της Σκανδιναβίας, αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τις 28 Ιανουαρίου έως τις 6 Φεβρουαρίου και θα υποβάλλει το κοινό σε τρεις διαφορετικές προβολές ταινιών, μετά από… μαζική ύπνωση.

Όπως διαβάζουμε στο Hollywood Reporter , με τίτλο "The Hypnotic Cinema", οι ταινίες που επιλέχθηκαν για το ξεχωριστό αυτό πείραμα είναι το βραβευμένο από την κριτική επιτροπή των Καννών «Memoria» του Apichatpong Weerasethakul, με πρωταγωνίστρια την Τίλντα Σουίντον, το «Land of Dreams» από τους νικητές του Ασημένιου Λέοντα του φετινού Φεστιβάλ Βενετίας, Shirin Neshat και Shoja Azari και το «Speak No Evil» του Δανού σκηνοθέτη Christian Tafdrup, που αναμένεται να κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Sundance αυτού του μήνα.

Όπως ανακοίνωσε το Φεστιβάλ, πριν από την προβολή κάθε ταινίας, ένας υπνωτιστής θα εκτελεί μια μαζική ύπνωση από την κεντρική σκηνή του Φεστιβάλ. Ο υπνωτισμός αυτός θα έχει σκοπό την αλλαγή της ψυχικής κατάστασης του κοινού, σύμφωνα με το κλίμα και το θέμα της κάθε ταινίας. Φυσικά, μετά από την ταινία ο υπνωτιστής θα επαναφέρει το κοινό.

Το Φεστιβάλ του Γκέτεμποργκ κυκλοφόρησε και ένα promo trailer, στο οποίο διαβάζουμε την φράση: «The Hypnotic Cinema, ένα κινηματογραφικό πείραμα που θα αλλοιώσει τις αισθήσεις μας». Στο βίντεο, ένας υπνωτιστής κάθεται μπροστά από μια σπειροειδή δίνη υπνωτισμού και δίνει οδηγίες σε μια γυναίκα από το ακροατήριο.

 

«Άνοιξε τα μάτια σου. Άκου προσεκτικά. Ξέχασε τα προβλήματά σου. Άσε το άγχος σου. Μη φοβάσαι. Άσε μας να σε κατακλείσουμε. Είμαστε οι νέες σου εμπειρίες» ακούμε την φωνή να λέει στην γυναίκα μέσα από διάφορες μορφές που εμφανίζονται να της μιλούν. Τελικά η φωνή λέει στη γυναίκα να ξυπνήσει και την βλέπουμε να κάθεται σε έναν κινηματογράφο. Η επόμενη ερώτηση όμως απευθύνεται σε μας. «Τολμάς πραγματικά να αφήσεις τον έλεγχο;»