Γαλλία: Ο βουλευτής Πελτιέ των Ρεπουμπλικάνων προσχώρησε στους ακροδεξιούς του Ζεμούρ

Γαλλία: Ο βουλευτής Πελτιέ των Ρεπουμπλικάνων προσχώρησε στους ακροδεξιούς του Ζεμούρ

Μέχρι πέρυσι ήταν δεύτερος στην ιεραρχία του κεντροδεξιού κόμματος

Ένας συντηρητικός βουλευτής, που μέχρι πέρυσι ήταν δεύτερος στην ιεραρχία του κεντροδεξιού κόμματος Οι Ρεπουμπλικάνοι, δήλωσε σήμερα ότι προσχωρεί στους υποστηρικτές του ακροδεξιού υποψηφίου για την προεδρία Ερίκ Ζεμούρ.

Ο Γκιγιόμ Πελτιέ δήλωσε πως δεν έχει εμπιστοσύνη στην υποψήφια των Ρεπουμπλικάνων για την προεδρία της Γαλλίας, την Βαλερί Πεκρές, για την οποία είπε ότι ιδεολογικά βρίσκεται υπερβολικά κοντά στον κεντρώο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Πελτιέ δήλωσε στον ραδιοσταθμό Europe 1 πως ο Ζεμούρ είναι «ο μοναδικός υποψήφιος που είναι ικανός να εμψυχώσει τη δεξιά και να νικήσει τον Μακρόν» στις προεδρικές εκλογές του Απριλίου.

Ο 63χρονος Ζεμούρ, ο οποίος έχει καταδικαστεί για υποκίνηση μίσους και έχει δηλώσει πως θέλει να σώσει τη Γαλλία από την παρακμή και τις μειονότητες που «καταπιέζουν την πλειοψηφία», έχει κάνει καριέρα δοκιμάζοντας τα όρια της πολιτικής ορθότητας.

Σύφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, δεν είναι σαφές πόσο βλαπτική θα είναι για την Πεκρές η αποσκίρτηση του Πελτιέ. Ο τελευταίος δεν είχε κάνει πολλά πράγματα για να κρύψει την αλληλεπικάλυψη των πολιτικών πεποιθήσεών του με εκείνες του Ζεμούρ και άλλων προσωπικοτήτων της άκρας δεξιάς.

Στις προκριματικές εκλογές για το προεδρικό χρίσμα του κεντροδεξιού κόμματος ο Πελτιέ είχε υποστηρίξει τον Ερίκ Σιοτί, οι απόψεις του οποίου περί ενίσχυσης της κρατικής εξουσίας στις υποβαθμισμένες συνοικίες των μεταναστών και περί υπεράσπισης της γαλλικής εθνικής ταυτότητας προσέγγιζαν αυτές της άκρας δεξιάς.

Η Πεκρές νίκησε τον Σιοτί το Δεκέμβριο στο δεύτερο γύρο των προκριματικών, αλλά ο Σιοτί κέρδισε σχεδόν το 40% των ψήφων και αναλυτές λένε τώρα πως μέρος του ποσοστού αυτού μπορεί να ακολουθήσει τον Πελτιέ στο στρατόπεδο του Ζεμούρ.

Δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ο Ζεμούρ υπολείπεται του Μακρόν, της Πεκρές και της Μαρίν Λεπέν του παραδοσιακού ακροδεξιού κόμματος Εθνικός Συναγερμός. Ωστόσο η κούρσα για μια θέση στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών είναι στήθος με στήθος.