Κορονοϊός: Μείωση στη διάρκεια της καραντίνας σκέφτονται στη Βρετανία

Κορονοϊός: Μείωση στη διάρκεια της καραντίνας σκέφτονται στη Βρετανία

Την συγκεκριμένη άποωη εξέφρασε ο υπουργός Παιδείας Ζαχάουι

Μια μείωση της περιόδου αυτοαπομόνωσης για αυτούς που διαγιγνώσκονται θετικοί στα τεστ για τον νέο κορονοϊό θα ήταν βοηθητική για το εργατικό δυναμικό που πλήττεται από απουσίες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Παιδείας της Βρετανίας Νάντιμ Ζαχάουι.

Το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον του νέου κορονοϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται στη Βρετανία και πολλές επιχειρήσεις, σχολεία και νοσοκομεία αγωνίζονται να αντιμετωπίσουν ελλείψεις σε προσωπικό, γεγονός το οποίο έχει εγείρει αιτήματα να χαλαρώσουν περαιτέρω οι κανόνες και να υπάρξει μείωση της περιόδου απομόνωσης κάποιου αφότου διαγνωσθεί θετικός στον νέο κορονοϊό.

Τον περασμένο μήνα οι υγειονομικές αρχές στις ΗΠΑ μείωσαν την χρονική περίοδο που συνιστάται για καραντίνα των ασυμπτωματικών κρουσμάτων του νέου κορονοϊού σε 5 ημέρες από τις 10 που προβλέπονταν από την προηγούμενη οδηγία.

«Προφανώς πάντα θα σεβόμουνα την σύσταση των επιστημόνων πάνω στο θέμα αυτό. Σίγουρα θα βοηθούσε να ελαφρυνθούν κάποιες από τις πιέσεις στα σχολεία, στο ζωτικής σημασίας εργατικό δυναμικό και σε άλλους» τομείς, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός στο δίκτυο Sky News, απαντώντας σε ερώτηση που του έγινε για το αν υποστηρίζει μια κίνηση για την μείωση της περιόδου απομόνωσης στις 5 από τις 7 ημέρες.

Ο Ζαχάουι πρόσθεσε ότι «η Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας της Βρετανίας επανεξετάζει τη διάρκεια της περιόδου που θα πρέπει να τίθεται σε απομόνωση κάποιος μετά την διάγνωση ότι έχει προσβληθεί από τον νέο κορονοϊό και σημείωσε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να εξασφαλίσει ότι οι υγειονομικές υπηρεσίες, οι οποίες τελούν υπό πίεση, θα μπορούν να λειτουργήσουν κατά τη διάρκεια αυτού που χαρακτήρισε ως "λίγες δύσκολες εβδομάδες».

Οι απουσίες εκπαιδευτικών από τα σχολεία ανέρχονται σε ποσοστό 8,5% και μπορεί να αυξηθούν περαιτέρω, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι το υπουργείο του καταρτίζει σχέδια έκτακτης ανάγκης «για παν ενδεχόμενο», μεταξύ των οποίων η περίπτωση οι απουσίες να φτάσουν το 25% και το να κληθούν συνταξιούχοι εκπαιδευτικοί για να βοηθήσουν.

Χθες, Σάββατο, ο επίσημος απολογισμός των νεκρών στη Βρετανία από την COVID-19 ξεπέρασε τους 150.000, έπειτα από ένα ρεκόρ κύμα κρουσμάτων που προκαλεί το παραλλαγμένο στέλεχος του νέου κορονοϊού Όμικρον. Ο απολογισμός αυτός ώθησε τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον να κάνει εκ νέου έκκληση στον κόσμο να εμβολιαστεί κατά της COVID-19.

Κοιτάζοντας μπροστά, ο Ζαχάουι δήλωσε επίσης ότι ελπίζει πως η Βρετανία θα γίνει μια από τις πρώτες χώρες που θα μάθουν να ζουν με την COVID-19, διαβλέποντας ότι ο νέος κορονοϊός θα γίνει ενδημικός.

«Ελπίζω ότι θα είμαστε μια από τις πρώτες μεγάλες οικονομίες που θα δείξουν στον κόσμο πώς γίνεται η μετάβαση από μια πανδημία σε έναν ενδημικό (ιό)», κατέληξε.