Κορονοϊός: Στενάζει το Μεξικό από τους 202 θάνατους σε 24 ώρες

Κορονοϊός: Στενάζει το Μεξικό από τους 202 θάνατους σε 24 ώρες

Αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα

Στο Μεξικό ανακοινώθηκε χθες Σάββατο ότι το προηγούμενο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν πάνω από τριάντα χιλιάδες κρούσματα του νέου κορονοϊού, ο υψηλότερος αριθμός από την εκδήλωση της πανδημίας στην επικράτεια της χώρας, εξέλιξη που ώθησε αρκετές πολιτειακές κυβερνήσεις να δώσουν εντολή να κλείσουν ξανά τα σχολεία.

Τις προηγούμενες 24 ώρες επιβεβαιώθηκαν 30.671 κρούσματα του SARS-CoV-2, με το σύνολο των καταγεγραμμένων μολύνσεων να φθάνει πλέον τις 4.113.789.

Το προηγούμενο ρεκόρ (28.023 κρούσματα) είχε καταγραφεί τη 18η Αυγούστου 2021, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Οι θάνατοι ασθενών εξαιτίας SARS-CoV-2 παρέμειναν πάντως σταθεροί, με 202 να διαπιστώνονται το προηγούμενο 24ωρο.

Το Μεξικό ξεπέρασε επίσημα την Παρασκευή το τραγικό ορόσημο των 300.000 θανάτων. Είναι η χώρα που καταγράφει τον πέμπτο βαρύτερο απολογισμό θυμάτων της πανδημίας στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία, την Ινδία και τη Ρωσία.

Ωστόσο ειδικοί τονίζουν και στελέχη του υπουργείου Υγείας παραδέχονται πως οι αριθμοί τόσο των θανάτων όσο και των μολύνσεων που ανακοινώνονται από τις αρχές είναι υποτιμημένοι σε σχέση με την πραγματικότητα, αφενός επειδή δεν πεθαίνουν όλοι οι ασθενείς σε νοσοκομεία και αφετέρου διότι διενεργούνται συγκριτικά λίγες διαγνωστικές εξετάσεις.

Μπροστά στην αδυναμία της να ανταποκριθεί στην τεράστια ζήτηση για τεστ, η υπηρεσία δημόσιας υγείας της πόλης του Μεξικού ζήτησε από όλους όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα της COVID-19 να θεωρήσουν ότι είναι φορείς του ιού και να τεθούν σε απομόνωση, καλώντας τους να μην πηγαίνουν σε νοσοκομεία αν δεν επιδεινώνεται η κατάστασή τους.

Η παραλλαγή Όμικρον, η οποία εντοπίστηκε στη χώρα για πρώτη φορά την 3η Δεκεμβρίου, έχει πλέον μετατραπεί στην κυρίαρχη στη χώρα, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, πολλαπλασιάζοντας τις μολύνσεις, που βρίσκονταν σε πτώση για εβδομάδες.

Ο τομέας των αερομεταφορών συνέχιζε να πλήττεται χθες, καθώς τουλάχιστον 87 πιλότοι έχουν μολυνθεί από τον ιό, κάτι που ανάγκασε τις εταιρείες να αναβάλουν ή να ακυρώσουν κάπου εκατό πτήσεις από την Πέμπτη, κυρίως προς ή από το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, τονίζεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η μεξικανική κυβέρνηση αναγνωρίζει την αύξηση των κρουσμάτων, αλλά δεν θέλει να λάβει μέτρα που θα έπλητταν την οικονομική δραστηριότητα, καθώς οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και οι θάνατοι παραμένουν ακόμη σε διαχειρίσιμα επίπεδα, όπως το βλέπει.

Ωστόσο, τουλάχιστον 14 πολιτείες αποφάσισαν να κλείσουν πάλι τα σχολεία, που είχαν ανοίξει ξανά στα τέλη Αυγούστου.