Τραγωδία στην Ινδία: Τουλάχιστον 12 νεκροί σε ποδοπάτημα πιστών σε Ναό

Τραγωδία στην Ινδία: Τουλάχιστον 12 νεκροί σε ποδοπάτημα πιστών σε Ναό

Το θανατηφόρο γεγονός έγινε στο Κασμίρ, ενώ άλλα 13 άτομα έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 13 τραυματίστηκαν όταν πλήθος πιστών ποδοπατήθηκε μέσα σε ινδουιστικό χώρο λατρείας σήμερα Σάββατο στο ινδικό τμήμα του Κασμίρ, δήλωσε αντιπρόσωπος των τοπικών αρχών.

Το ποδοπάτημα έγινε στο Μάτα Βαΐσνο Ντέβι, έναν από τους πιο πολυσύχναστους χώρους λατρείας των ινδουιστών, στη βόρεια Ινδία. Τον επισκέπτονταν καθημερινά 100.000 πιστοί προτού ξεσπάσει η πανδημία του νέου κορονοϊού. Ο αριθμός τους έχει πλέον περιοριστεί στους 25.000 από τις αρχές.

«Τουλάχιστον 12 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και (σ.σ. άλλοι) 13 τραυματίστηκαν», δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Ο απολογισμός ενδέχεται να γίνει ακόμη βαρύτερος, καθώς ο δρόμος που οδηγούσε στο ιερό, στην κορυφή λόφου, ήταν κατάμεστος από πιστούς που προσπαθούσαν να φθάσουν εκεί για να κάνουν τις παραδοσιακές προσευχές για το νέο έτος», πρόσθεσε.

Αξιωματούχος των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών επιβεβαίωσε τον αριθμό των νεκρών και διευκρίνισε ότι το ποδοπάτημα έγινε περί τις 02:45 (τοπική ώρα· χθες Παρασκευή στις 23:15 ώρα Ελλάδας).

«Η κυβέρνηση απαίτησε να διενεργηθεί έρευνα για το περιστατικό του ποδοπατήματος στο Σρι Μάτα Βαΐσνο Ντέβι», πρόσθεσε.

Ο ομοσπονδιακός πρωθυπουργός της Ινδίας, ο Ναρέντρα Μόντι, σημείωσε μέσω Twitter ότι του προκάλεσε «τεράστια θλίψη η απώλεια ανθρωπίνων ζωών» στον χώρο λατρείας, διευκρινίζοντας πως βρίσκεται σε επαφή με τις τοπικές αρχές στην πολιτεία Κασμίρ.

Εξέφρασε εξάλλου τα «συλλυπητήριά του στις οικογένειες που πενθούν» και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες.

Ο υπουργός Τζιτέντρα Σινγκ ανακοίνωσε πως θα μεταβεί επιτόπου για να αποτιμήσει την κατάσταση.

Σύμφωνα με ινδικά ΜΜΕ, αυτόπτες μάρτυρες τόνισαν πως το όριο των 25.000 πιστών την ημέρα δεν τηρήθηκε και ότι άνθρωποι έμπαιναν στον χώρο λατρείας δίχως να έχουν άδεια.

Άλλα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για διαπληκτισμό μεταξύ πιστών που προκάλεσε το ποδοπάτημα.

Η υπηρεσία διάσωσης άρχισε αμέσως και αρκετοί τραυματίες, ανάμεσά τους ορισμένοι σε σοβαρή κατάσταση, διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, μετέδωσε το ΑΠΕ ΜΠΕ.

Βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης εικονίζουν ασθενοφόρα με τους φάρους και τις σειρήνες τους σε λειτουργία να αναχωρούν για τα νοσοκομεία μέσα στη νύχτα.

Ο χώρος λατρείας, ανοικτός 24 ώρες το 24ωρο, βρίσκεται πάνω στους λόφους Κάτρα, κάπου τριάντα χιλιόμετρα από την πόλη Τζαμού.