Κορονοϊός: Με δικαστική απόφαση επαναλειτουργούν θέατρα και σινεμά στο Βέλγιο

Κορονοϊός: Με δικαστική απόφαση επαναλειτουργούν θέατρα και σινεμά στο Βέλγιο

Μετά την ετυμηγορία του Συμβουλίου της Επικρατείας

Την επαναλειτουργία των θεάτρων και των κινηματογράφων στο Βέλγιο, επιβεβαίωσε σήμερα η αρμόδια «Επιτροπή Συντονισμού» (Codeco), μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να ανασταλεί το μέτρο για το κλείσιμο των θεάτρων που είχε ανακοινωθεί στις 22 Δεκεμβρίου για την αναχαίτιση της μετάλλαξης Όμικρον.

Η Επιτροπή Συντονισμού του Βελγίου συνεδρίασε σήμερα επειγόντως, σε συνέχεια της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας και ανακοίνωσε ότι επανέρχονται οι κανόνες που ίσχυαν πριν την 22α Δεκεμβρίου. Ως εκ τούτου ξανανοίγουν όλοι οι χώροι του θεάματος, με μέγιστο αριθμό θεατών 200 άτομα, καθισμένα, με μάσκα και με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ. Εκτός από τα θέατρα και τα σινεμά, επιτρέπονται και όλες οι πολιτιστικές εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους.

Η υπουργός εσωτερικών, Ανελίς Βερλίντεν συνέταξε το «διορθωτικό» βασιλικό διάταγμα για να ενσωματώσει αυτή την απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το διορθωτικό βασιλικό διάταγμα θα τεθεί σε ισχύ την Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου, αφού πρώτα εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, τονίζεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Σημειώνεται, ότι όλοι οι δείκτες της πανδημίας στο Βέλγιο καταγράφουν πτωτική τάση για δέκατη ημέρα. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (Sciensano), μεταξύ 19 και 25 Δεκεμβρίου, καταγράφηκαν στο Βέλγιο κατά μέσο όρο 6.199 νέα κρούσματα ημερησίως, αριθμός μειωμένος κατά 25% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα. Οι νέες νοσηλείες με Covid-19 ανέρχονται σε 135 ημερησίως (-22%), ενώ 581 άτομα νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας (-18% ). Υπάρχουν τέλος ελαφρώς λιγότερα θανατηφόρα κρούσματα, με περίπου 33 θανάτους (-11%) την ημέρα.