Κίνα: Εκεί όπου ξεκίνησε η πανδημία, επέστρεψαν τα lockdown – Πολίτες ξεμένουν από τρόφιμα

Κίνα: Εκεί όπου ξεκίνησε η πανδημία, επέστρεψαν τα lockdown – Πολίτες ξεμένουν από τρόφιμα

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 μηνών τα κρούσματα

Οι κινεζικές αρχές έχουν επιβάλει αυστηρό lockdown στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 που έχουν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 μηνών. Έτσι οι πολίτες κλήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους, όπως και εκατοντάδες χιλιάδες περισσότεροι άνθρωποι στη βόρεια Κίνα, αλλά και εκατομμύρια άλλοι σε άλλες περιοχές της χώρας

Αναλυτικότερα, η Κίνα, όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός πριν από δύο χρόνια, έχει ακολουθήσει μια στρατηγική «μηδενικών κρουσμάτων» με αυστηρούς περιορισμούς στα σύνορα, με παρατεταμένες καραντίνες και στοχευμένα lockdown, καθώς το Πεκίνο προετοιμάζεται για να υποδεχτεί χιλιάδες επισκέπτες από το εξωτερικό για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες τον Φεβρουάριο.

Οι αρχές ωστόσο είναι αντιμέτωπες με μια έξαρση κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες και σήμερα κατέγραψαν 209 κρούσματα -ο μεγαλύτερος ημερήσιος αριθμός από τον Μάρτιο του περασμένου χρόνου- όταν το επίκεντρο της πανδημίας ήταν η κεντρική πόλη Ουχάν. Η αύξηση των κρουσμάτων, ενώ είναι μικρότερη σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ, έχει οδηγήσει τις αρχές στην επιβολή των «αυστηρότερων» δυνατών περιορισμών, όπως οι ίδιες τους αποκαλούν, στη βόρεια πόλη Σιάν, της οποίας οι 13 εκατομμύρια κάτοικοι εισέρχονται στην έκτη ημέρα καραντίνας.

Οι γειτονικές πόλεις έχουν επίσης καταγράψει αύξηση των κρουσμάτων με τη Γιανάν, η οποία απέχει περίπου 300 χιλιόμετρα από τη Σιάν, να κλείνει σήμερα τις επιχειρήσεις και να επιβάλλει σε εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε μια περιοχή να παραμείνουν στα σπίτια τους. Το lockdown στη Σιάν είναι το αυστηρότερο που επιβάλλεται στην Κίνα μετά την ανάλογη καραντίνα που είχε επιβληθεί στην Ουχάν, η οποία έχει περίπου τον ίδιο πληθυσμό.

Στην πόλη λειτουργούν πάνω από 4.400 διαγνωστικά κέντρα και έχουν επιστρατευθεί περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι για τη διενέργεια των τεστ, σύμφωνα με το κρατικό δίκτυο CCTV. Οπτικό υλικό δείχνει πολίτες με μάσκα να σχηματίζουν ουρές για να υποβληθούν σε διαγνωστικό τεστ στους δρόμους και σε αθλητικά κέντρα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

Έλλειψη τροφίμων

Αλλά καθότι έχει απαγορευτεί η οδήγηση και επιτρέπεται πλέον ένα μόνο μέλος του κάθε νοικοκυριού να βγαίνει για αγορές τροφίμων κάθε τρεις ημέρες, πολλοί κάτοικοι της Σιάν έχουν καταφύγει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ζητώντας βοήθεια για να προμηθευτούν τρόφιμα και άλλα απαραίτητα.

«Θα λιμοκτονήσω», έγραψε ένας χρήστης του ιστότοπου Weibo. «Δεν υπάρχουν τρόφιμα, στο συγκρότημα που μένω δεν με αφήνουν να βγω έξω και πρόκειται να μου τελειώσουν τα νουντλς… βοηθήστε με παρακαλώ!», σημείωσε.

«Δεν θέλω να ακούσω άλλη φορά για το πόσο πάνε όλα καλά. Τότε αν υπάρχει αφθονία προμηθειών είναι άχρηστες αν δεν τις διανέμεις στους πολίτες», έγραψε ένας άλλος.

Οι αρχές επιμένουν ότι οι προμήθειες παραμένουν σταθερές καθώς διατηρούν τους αυστηρούς ελέγχους στις μετακινήσεις προς και από τη Σιάν. Όπως μετέδωσε το CCTV, οι φοιτητές απαγορεύεται να φεύγουν από τις φοιτητικές εστίες εκτός αν είναι απαραίτητο.