Σάλος με ιστοσελίδα που προτείνει τρόπους αυτοκτονίας

Σάλος με ιστοσελίδα που προτείνει τρόπους αυτοκτονίας

Οι συγκλονιστικές μαρτυρίες

Μοιάζει απίστευτο αλλά είναι αληθινό. Μια ιστοσελίδα που λαμβάνει, κατά μέσο όρο 6 εκατομμύρια προβολές τον μήνα, παρέχει οδηγίες για το πως μπορεί κανείς ακριβώς να αυτοκτονήσει με τους χρήστες της να ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον καθώς μιλούν για σχέδια αυτοκτονίας, δημοσιεύοντας εμψυχωτικά μηνύματα, χαρούμενες φατσούλες και επαινετική κριτική για τους «γενναίους» και τους «ήρωες» οι οποίοι πραγματοποιούν αυτές τις πράξεις.

Οι New York Times εντόπισαν 45 άτομα που αυτοκτόνησαν στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία, τον Καναδά και την Αυστραλία και διαπίστωσαν ότι το ύψος των θανάτων είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερο. Πάνω από 500 μέλη είχαν αναρτήσει «αποχαιρετιστήρια μηνύματα» ανακοινώνοντας το πως και πότε σκόπευαν να τελειώσουν την ζωή τους, και μετά έπαυαν να αναρτούν...

«Είναι αηδιαστικό το πως κάποιος δημιούργησε μια πλατφόρμα με αυτόν τον σκοπό. Αδιαμφισβήτητα, αυτή η ιστοσελίδα, ο τρόπος με τον οποίο τη δημιούργησαν, τη λειτουργούν και επιτρέπουν τη λειτουργία της, είναι άκρως επικίνδυνη», αναφέρει ο καθηγητής Ντάνιελ Ρέιντενμπεργκ, εκτελεστικός διευθυντής της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης Suicide Awareness Voices of Education.

Σύμφωνα με μια έρευνα της ΜΚΟ National Suicide Prevention Lifeline, τα περισσότερα μέλη είχαν αντιμετωπίσει μια ψυχική ασθένεια και ήταν έως 30 ετών. Αυτές οι πληροφορίες συμβαδίζουν με τη δημογραφική ομάδα των ΗΠΑ – από 15 έως 24 ετών – η οποία παρουσίασε τη σημαντικότερη αύξηση αυτοκτονιών από το 2009 έως και το 2019, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες

Καθώς ο 17χρονος Μάθιου βαν Αντβέρπεν από τα προάστια του Ντάλας στο Τέξας, δυσκολευόταν να συνηθίσει τη ρουτίνα της απομακρυσμένης διδασκαλίας πέρσι, γινόταν ολοένα και πιο απεγνωσμένος. Ψάχνοντας στο διαδίκτυο, ανακάλυψε μια ιστοσελίδα με θέμα την αυτοκτονία, γράφουν οι New York Times.

«Οποιαδήποτε διασκέδαση ή πρόοδος στη ζωή μου φαίνεται να γίνεται με το ζόρι» έγραψε στην ιστοσελίδα αφού έγινε μέλος. «Ξέρω ότι είναι όλα για να μου αποσπούν την προσοχή, ώστε να περάσει ο χρόνος έως το τέλος».

Η Ρομπέρτα Μπάρμπος, μια 22χρονη φοιτήτρια στο πανεπιστήμιο της Γλασκόβης, έκανε την πρώτη της ανάρτηση στην ιστοσελίδα σχετικά με έναν χωρισμό που είχε πρόσφατα. Η Σάουν Σάτο, 25 χρονών, περιέγραφε πως ένιωθε μίζερη στη δουλειά της σε μια αποθήκη στην Πενσυλβάνια ενώ ο 16χρονος Ντάνιελ Νταλ Κάντο μοιράστηκε τις σκέψεις του σχετικά με την στομαχική του πάθηση, ανησυχώντας πως δεν θα βελτιωθεί ποτέ. Λίγο αφού έγιναν μέλη της ιστοσελίδας αυτής, κανείς τους πλέον δεν ήταν ζωντανός.