ΕΕ: Το όριο που θέτει για την ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού για τα ταξίδια

ΕΕ: Το όριο που θέτει για την ισχύ των πιστοποιητικών εμβολιασμού για τα ταξίδια

Οι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από την 1η Φεβρουαρίου 2022

Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού κατά της Covid-19 θα ισχύουν για τα ταξίδια μέχρι και εννέα μήνες μετά την ολοκλήρωση του πρωταρχικού εμβολιαστικού προγράμματος, ανακοίνωσε αξιωματούχος της ΕΕ.

Οι νέοι κανόνες θα είναι δεσμευτικοί για τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ από την 1η Φεβρουαρίου, δήλωσε ο αξιωματούχος. Ο κανόνας μπορεί να μπλοκαριστεί από μια αυξημένη πλειοψηφία κυβερνήσεων της ΕΕ ή απλή πλειοψηφία μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όμως αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως υπάρχει επαρκής υποστήριξη γι' αυτόν.

Ο κάνονας αντικαθιστά μια μη δεσμευτική σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία είχε ανακοινωθεί το Νοέμβριο.

Μόλις τεθεί σε εφαρμογή ο κανόνας, τα κράτη της ΕΕ θα είναι υποχρεωμένα να επιτρέπουν στους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες με έγκυρο υγειονομικό πιστοποιητικό να έχουν πρόσβαση στο έδαφός τους. Ωστόσο, ως εξαίρεση που δικαιολογείται από ένδεχόμενη επιδείνωση της κατάστασης, θα εξακολουθήσουν να μπορούν να επιβάλλουν περαιτέρω απαιτήσεις, όπως αρνητικά τεστ ή καραντίνες, εφόσον είναι αναλογικές.

Κράτη της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα, απαιτούν αυτή τη στιγμή από τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες από άλλες χώρες της ΕΕ να επιδεικνύουν επίσης κατά την άφιξή τους αρνητικό τεστ Covid-19.

Οι νέοι κανόνες ισχύουν μόνο για τα διεθνή ταξίδια.

Οι κυβερνήσεις θα μπορούν να έχουν διαφορετική διάρκεια του πάσου Covid-19 για την πρόσβαση σε εκδηλώσεις ή δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους μέσα στην επικράτειά τους.

Μετά τον ενισχυτικό εμβολιασμό, η ισχύς του πάσου Covid-19 θα επεκτείνεται περαιτέρω χωρίς να τίθεται κάποιο όριο, επειδή αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες για τη διάρκεια της προστασίας που προσφέρει η ενισχυτική δόση, δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΕ.

Ο πρωταρχικός εμβολιασμός κατά της Covid-19 αποτελείται αυτή τη στιγμή στην ΕΕ από δύο δόσεις εμβολίων των Pfizer/BioNTech, AstraZeneca και Moderna ή μία δόση του εμβολίου της Johnson & Johnson.