Κίνα-Κορονοϊός: Η πόλη Σιάν υποβάλλει σε rapid test και τα 13 εκατομμύρια των κατοίκων της μετά από 40 κρούσματα

Κίνα-Κορονοϊός: Η πόλη Σιάν υποβάλλει σε rapid test και τα 13 εκατομμύρια των κατοίκων της μετά από 40 κρούσματα

Είναι γνωστή για τον περίφημο θαμμένο στρατό των πολεμιστών

Η μεγάλη πόλη Σιάν στη βόρεια Κίνα, άρχισε να κάνει rapid test και στα 13 εκατομμύρια των κατοίκων της, μετά τον εντοπισμό περίπου 40 κρουσμάτων της Covid-19.

Μολονότι ο αριθμός των κρουσμάτων στην Κίνα είναι εξαιρετικά χαμηλός σε σύγκριση με άλλες χώρες, οι αρχές δεν θέλουν να αφήσουν τίποτε στην τύχη πριν από τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και τις μεγάλες μετακινήσεις που λαμβάνουν χώρα κατά το κινεζικό Νέο Έτος.

Η χώρα έχει εξαλείψει στην πράξη την επιδημία στο έδαφός της από την άνοιξη του 2020, χάρη σε μακροχρόνιες υποχρεωτικές καραντίνες κατά την άφιξη επισκεπτών, στοχευμένα lockdown, μαζικά διαγνωστικά τεστ, εφαρμογές στα κινητά για την παρακολούθηση των μετακινήσεων και δραστικό περιορισμό των διεθνών πτήσεων.

Η Κίνα συνεχίζει πάντως να αντιμετωπίζει τακτικά μικρές σποραδικές εστίες, που εν γένει περιορίζονται μέσα σε διάστημα μερικών εβδομάδων. Ο ιός εμφανίστηκε στα τέλη του 2019 στην Ουχάν, μια πόλη στην κεντρική Κίνα.

To υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε σήμερα 42 νέους ασθενείς στη Σιάν. Μ' αυτούς αυξάνονται σε 91 ο αριθμός των ασθενών που έχουν καταγραφεί από τις 9 Δεκεμβρίου στην πόλη, σύμφωνα με τις τοπικές υγειονομικές αρχές.

Η πόλη έκλεισε επίσης τα σχολεία και τα μεγάλα κλειστά κέντρα ψυχαγωγίας, ενθαρρύνοντας παράλληλα τους κατοίκους να αποφεύγουν να βγαίνουν και να συγκεντρώνονται σε μεγάλες ομάδες.

Το μουσείο που στεγάζει το φημισμένο θαμμένο στρατό από τερακότα, το οποίο βρίσκεται στο Σιάν μέσα στο μαυσωλείο του πρώτου αυτοκράτορα της Κίνας, ανακοίνωσε πως κλείνει εξαιτίας της επιδημικής εστίας, χωρίς να ανακοινώσει ημερομηνία για την επαναλειτουργία του.

Η Κίνα εφαρμόζει από πέρυσι μια στρατηγική «μηδενικών κρουσμάτων Covid», η οποία έγκειται στο να κάνει τα πάντα για να περιορίσει στο μέγιστο την εμφάνιση νέων κρουσμάτων. Αυτά τα τελευταία αυξάνονται εν γένει μόνο κατά μερικές δεκάδες την ημέρα.

Οι αρχές θέλουν κυρίως να αποφύγουν οποιαδήποτε μεγάλη εστία πριν από τους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου (4-20 Φεβρουαρίου), καθώς και το συνωστισμό στις μεταφορές καθώς πλησιάζει το σεληνιακό Νέο Έτος (1η Φεβρουαρίου).

Το κινεζικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το σαββατοκύριακο πως 1,19 δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν ήδη κάνει δύο δόσεις εμβολίου στη χώρα. Αυτό αντιπροσωπεύει περίπου το 85% του κινεζικού πληθυσμού.

Παρακαλούμε περιμένετε ...