ΗΠΑ-Κορονοϊός: Ανεμβολίαστος 50χρονος άνδρας είναι το πρώτο θύμα της μετάλλαξης Όμικρον

ΗΠΑ-Κορονοϊός: Ανεμβολίαστος 50χρονος άνδρας είναι το πρώτο θύμα της μετάλλαξης Όμικρον

Οι αρχές καλούν τους πολίτες να εμβολιαστούν με την 3η δόση

O πρώτος θάνατος ασθενούς που είχε μολυνθεί από τη μετάλλαξη Όμικρον στις ΗΠΑ, καταγράφηκε στην πολιτεία του Τέξας. Το θύμα ήταν 50 ετών, ανεμβολίαστος, ενώ έπασχε και από υποκείμενα νοσήματα.

Οι αξιωματούχοι της κομητείας Χάρις, ζήτησαν εκ νέου από τους κάτοικους να εμβολιαστούν με την 3η δόση καθώς η μετάλλαξη εξαπλώνεται σε όλες τις αμερικανικές πολιτείες. «Ξέρω πως έχετε κουραστεί γιατί τα κρούσματα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία είχαν μειωθεί στην περιοχή μας, αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση», ανέφερε η Δικαστής Λίνα Χιντάλγο και συνέχισε: «η Όμικρον είναι εδώ για τα καλά και δείχνει τη δύναμή της. Το εμβόλιο θα σας κρατήσει μακριά από το νοσοκομείο», δήλωσε.

Μάλιστα, νωρίτερα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), η κυριότερη ομοσπονδιακή υπηρεσία δημόσιας υγείας της χώρας, ανακοίνωσαν ότι η Όμικρον αντιστοιχούσε σε πάνω από το 73% των μολύνσεων από τον κορονοϊό την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε τη 18η Δεκεμβρίου, κάτι που σημαίνει πως πλέον είναι η κυρίαρχη.

Η Όμικρον, που είναι εξαιρετικά μολυσματική, ξεπέρασε την παραλλαγή Δέλτα μέσα σε μόλις μερικές εβδομάδες και αντιπροσωπεύει πλέον ως και το 96,3% των κρουσμάτων σε τρεις βορειοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ (Όρεγκον, Ουάσινγκτον, Άινταχο), σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), την κυριότερη ομοσπονδιακή υπηρεσία δημόσιας υγείας της χώρας.

Την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, που ολοκληρώθηκε την 11η Δεκεμβρίου, τα κρούσματα της Όμικρον δεν αντιστοιχούσαν παρά στο 12,6%. Την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε την 4η Δεκεμβρίου, αποτελούσαν το 0,7%. Η Όμικρον, που εξαπλώνεται με τρομακτική ταχύτητα, είχε εντοπιστεί σε 48 αμερικανικές πολιτείες ως χθες Δευτέρα (20/12), ενώ το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της καταγράφηκε μετά την αλληλούχηση του γονιδιώματος στην Καλιφόρνια την 1η Δεκεμβρίου. Παρόλο, δε, που τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία, ο Πρόεδρος των ΗΠΑΤζο Μπάιντεν, δεν σχεδιάζει κανένα lockdown.