Η G7 προειδοποιεί τη Ρωσία για «μαζικές συνέπειες» αν επιτεθεί στην Ουκρανία

Η G7 προειδοποιεί τη Ρωσία για «μαζικές συνέπειες» αν επιτεθεί στην Ουκρανία

Τι αναφέρει σχέδιο δήλωσης των επτά περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών προειδοποίησαν σήμερα τη Ρωσία, ότι θα αντιμετωπίσει «μαζικές συνέπειες» αν επιτεθεί στην Ουκρανία, σύμφωνα με σχέδιο δήλωσης που επικαλείται το Reuters.

Στη σύνοδό τους στο Λίβερπουλ της βόρειας Αγγλίας, οι αντιπρόσωποι της G7 δήλωσαν, πως καταδικάζουν τη στρατιωτική ανάπτυξη της Ρωσίας κοντά στην Ουκρανία και κάλεσαν τη Μόσχα να αποκλιμακώσει την κατάσταση. «Η Ρωσία δεν θα πρέπει να έχει αμφιβολία ότι περαιτέρω στρατιωτική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας θα έχει μαζικές συνέπειες και μεγάλο κόστος», αναφέρεεται στο σχέδιο δήλωσης, επιβεβαίωσαν πηγές στη G7.

Η Ουκρανία βρίσκεται στο κέντρο μιας κρίσης στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης καθώς κατηγορεί τη Ρωσία ότι συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες στρατεύματα προετοιμάζοντας πιθανόν μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επίθεση. Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει οποιαδήποτε επίθεση και κατηγορεί την Ουκρανία και τις ΗΠΑ για αποσταθεροποιητική συμπεριφορά, ενώ έχει δηλώσει πως χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας για τη δική της προστασία.

Η G7 περιλαμβάνει τη Βρετανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ιαπωνία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ ενώ μετέχει επίσης ένας αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.