Βραζιλία: Βαριές ποινές σε τέσσερις για την θανατηφόρα πυρκαγιά σε κλαμπ το 2013 – Είχαν πεθάνει 242 άνθρωποι

Βραζιλία: Βαριές ποινές σε τέσσερις για την θανατηφόρα πυρκαγιά σε κλαμπ το 2013 – Είχαν πεθάνει 242 άνθρωποι

Από 18 ως 22 χρόνια έκαστος

Η δικαιοσύνη στη Βραζιλία καταδίκασε χθες Παρασκευή σε ποινές κάθειρξης από 18 ως 22 χρόνια τους τέσσερις κατηγορούμενους για τον θάνατο 242 ανθρώπων σε πυρκαγιά που ξέσπασε το 2013 σε κλαμπ.

Οι καταδικασθέντες είναι οι δύο ιδιοκτήτες του κλαμπ και δύο μέλη του μουσικού συγκροτήματος που έπαιζε την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά στη ντίσκο Kiss στην πόλη Σάντα Μαρία της πολιτείας Ρίο Γκράντε ντο Σουλ.

Η πυρκαγιά προκλήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2013 όταν μέλη του συγκροτήματος Gurizada Fandangueira άναψαν φωτοβολίδες λόγω των οποίων πήρε φωτιά η μόνωση της οροφής του νυχτερινού κέντρου, προκαλώντας την έκλυση τοξικού καπνού. Οι περίπου 1.000 παρευρισκόμενοι πανικοβλήθηκαν και ακολούθησε ποδοπάτημα.

Πολλά από τα θύματα απανθρακώθηκαν από τη φωτιά ή πέθαναν από ασφυξία από τον τοξικό καπνό. Οι δύο μουσικοί έφυγαν εγκαίρως από το κλαμπ χωρίς να ενημερώσουν τους παρευρισκόμενους για τον κίνδυνο.

Οι τέσσερις άνδρες κατηγορούνταν για την ανθρωποκτονία 242 ατόμων και για απόπειρα ανθρωποκτονίας άλλων 636 που τραυματίστηκαν.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το κλαμπ δεν διέθετε πυροσβεστήρες που λειτουργούσαν, ενώ η σήμανση για τις εξόδους κινδύνου ήταν ελλιπής. Όπως δήλωσαν αξιωματούχοι υπήρχαν μόνο δύο έξοδοι κινδύνου, σημειώνεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η πυρκαγιά ξέσπασε στη διάρκεια φοιτητικού πάρτι και τα περισσότερα θύματα ήταν ηλικίας 17 με 30 ετών.

Ενώπιον επιζώντων και συγγενών τους ο δικαστής Ορλάντο Φασίνι Νέτο ανακοίνωσε την απόφασή του κατά τη δέκατη ημέρα της δίκης που πραγματοποιήθηκε στο Πόρτο Αλέγκρε.

Μαζί με τους επτά ενόρκους ο δικαστής άκουσε τις μαρτυρίες 14 επιζώντων, 19 μαρτύρων και των τεσσάρων κατηγορούμενων. Η διαδικασία μεταδόθηκε απευθείας από την τηλεόραση και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Η Κάτια Πατσέκο Σικιέιρα, πρώην εργαζόμενη στο Kiss και μία από τους επιζώντες, περιέγραψε στην κατάθεσή της τις 21 ημέρες που πέρασε στο νοσοκομείο με εγκαύματα στο 40% του σώματός της.

«Ούρλιαζα ότι δεν θέλω να πεθάνω», δήλωσε, ενώ κατέθεσε ότι η πολιτική του κλαμπ ήταν «όσοι περισσότεροι άνθρωποι μέσα, τόσο το καλύτερο».

Στον Ελισάντρο Καγιεγκάρο Πορ, 38 ετών, συνιδιοκτήτη του Kiss, επιβλήθηκε η μεγαλύτερη ποινή, 22 χρόνια και έξι μήνες κάθειρξη, ενώ στον συνεργάτη του Μάουρο Λοντέρο Χόφμαν, 56 ετών, επιβλήθηκαν 19 χρόνια και έξι μήνες.

Ο Λουσιάνο Μπονίγια Λεάο, 44 ετών, παραγωγός μουσικής και ο μουσικός Μαρσέλο ντε Χεσούς ντος Σάντος, 41 ετών, καταδικάστηκαν σε 18 έτη κάθειρξης ο καθένας.

Ωστόσο και οι τέσσερις παραμένουν ελεύθεροι μέχρι να εκδικαστεί η έφεση που έχουν καταθέσει οι δικηγόροι τους.