Σκάνδαλο διαφθοράς: Εκδόθηκε στις ΗΠΑ από τη Γουατεμάλα και ο δεύτερος γιος πρώην προέδρου του Παναμά

Σκάνδαλο διαφθοράς: Εκδόθηκε στις ΗΠΑ από τη Γουατεμάλα και ο δεύτερος γιος πρώην προέδρου του Παναμά

Η υπόθεση Οντεμπρέχτ τους έχει φέρει οικογενειακώς αντιμέτωπους με την δικαιοσύνη

Και ο δεύτερος γιος του πρώην προέδρου του Παναμά Ρικάρδο Μαρτινέλι (2009-2014) που καταζητείτο στις ΗΠΑ για ξέπλυμα χρήματος, εκδόθηκε χθες Παρασκευή από τις αρχές της Γουατεμάλας, όπου ήταν φυλακισμένος, διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο και επιβεβαίωσε επίσημη πηγή.

Η έκδοση του Ρικάρδο Αλμπέρτο Μαρτινέλι Λινάρες έγινε περίπου έναν μήνα έπειτα από αυτή του αδελφού του Λουίς Ενρίκε, επίσης κατηγορούμενου για την ίδια υπόθεση, που εγγράφεται στο σκάνδαλο διαφθοράς της Οντεμπρέχτ, της μεγάλης βραζιλιάνικης κατασκευαστικής εταιρείας, που σάρωσε τα τελευταία χρόνια μεγάλο μέρος της πολιτικής τάξης στη Λατινική Αμερική.

Ο Ρικάρδο Αλμπέρτο, 42 ετών, μετήχθη από φυλακή ανατολικά της πρωτεύουσας σε βάση της Πολεμικής Αεροπορίας της Γουατεμάλας με αυτοκίνητο με φιμέ τζάμια, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Επίσημη πηγή επιβεβαίωσε μερικές ώρες αργότερα ότι ο γιος του πρώην προέδρου του Παναμά επιβιβάστηκε σε πτήση που αναχώρησε για τις ΗΠΑ.

Τα δύο αδέλφια συνελήφθησαν την 6η Ιουλίου 2020 στο αεροδρόμιο της Γουατεμάλας, καθώς προσπαθούσαν να επιστρέψουν στον Παναμά με ιδιωτικό αεροσκάφος που εκτελούσε πτήση ανθρωπιστικής φύσης.

Τα καταζητούσε η αμερικανική δικαιοσύνη, που τα κατηγορεί ότι ενέχονταν στο κύκλωμα διαφθοράς της βραζιλιάνικης κατασκευαστικής Οντεμπρέχτ, η οποία μοίρασε «πάνω από 700» εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες σε αξιωματούχους της παναμαϊκής κυβέρνησης, ώστε να εξασφαλίζει σε αντάλλαγμα κρατικές συμβάσεις. Φέρονται πιο συγκεκριμένα να ενέχονται στη μεταφορά 28 εκατ. δολαρίων σε μυστικούς τραπεζικούς λογαριασμούς με δικαιούχες εταιρείες-φαντάσματα.

Τη 16η Νοεμβρίου, το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μπρούκλιν, στη Νέα Υόρκη, απέρριψε αίτημα απελευθέρωσης του Λουίς Ενρίκε υπό περιοριστικούς όρους.

Ο Παναμάς είχε επίσης ζητήσει την έκδοση των αδελφών Μαρτινέλι για άλλο σκάνδαλο διαφθοράς, γνωστό με την ονομασία «μπλε πατάτα», όμως η νομοθεσία στη Γουατεμάλα ορίζει πως η προτεραιότητα δίνεται στη χώρα που υπέβαλε αίτημα έκδοσης πρώτη, σε αυτή την περίπτωση στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο πατέρας τους, ο πρώην πρόεδρος Μαρτινέλι, αντιμετωπίζει και αυτός κατηγορίες για το σκάνδαλο της Οντεμπρέχτ. Μολαταύτα ο πρώην αρχηγός του κράτους, που διατηρεί μια ορισμένη δημοφιλία, έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να διεκδικήσει την επανεκλογή του στο ανώτατο αξίωμα της χώρας του στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Το σκάνδαλο Οντεμπρέχτ σάρωσε ηγέτες και πολιτικά κόμματα σε αρκετά κράτη της Λατινικής Αμερικής. Πρώην στελέχη της βραζιλιάνικης κατασκευαστικής παραδέχθηκαν ενώπιον της δικαιοσύνης πως μοίραζαν παρανόμως εκατομμύρια δολάρια σε δωροδοκίες για να εξασφαλίζουν σε αντάλλαγμα αναθέσεις κρατικών συμβάσεων για την εκτέλεση δημοσίων έργων.