Γερμανία: Οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης του Όλαφ Σολτς

Γερμανία: Οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης του Όλαφ Σολτς

Το μεγαλύτερο πρόβλημα η διαχείριση της πανδημίας στη χώρα

Ο ένατος καγκελάριος της μεταπολεμικής Γερμανίας έγινε ο Όλαφ Σολτς που διαδέχθηκε την Άνγκελα Μέρκελ.

Με το καλημέρα, ο νέος ηγέτης της Γερμανίας καλείται να αντιμετωπίσει την κρίση από την πανδημία του κοροναϊού, καθώς η υγειονομική κατάσταση παραμένει στο κόκκινο παρά την επιτάχυνση των εμβολιασμών της τρίτης δόσης των τελευταίων ημερών.

Η Γερμανία κατέγραψε κατά το τελευταίο 24ωρο περισσότερα από 70.000 νέα κρούσματα και 465 θανάτους συνδεόμενους με την Covid-19, με δείκτη επίπτωσης επταημέρου στο 422,3.

Στην ανησυχητική αυτή συγκυρία, κυρίως για τις περιοχές της πρώην Ανατολικής Γερμανίας όπου η αναλογία είναι 1.000 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους, ο νέος καγκελάριος θα προεδρεύσει το απόγευμα στην πρώτη συνεδρίαση κρίσης με τους εκπροσώπους των 16 κρατιδίων της χώρας.

Μία εβδομάδα μετά την αντίστοιχη συνεδρίαση στην οποία είχε προεδρεύσει η Α. Μέρκελ και κατέληξε στην επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων, η νέα συνεδρίαση δεν είναι υποχρεωτικό ότι θα καταλήξει στην λήψη νέων μέτρων.

«Η Μπούντεσταγκ συζητά την εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων (που αποφασίσθηκαν την περασμένη εβδομάδα). Το πεδίο είναι τεράστιο. Πολλά πράγματα είναι καινούργια, δεν υπήρχαν εδώ και έναν χρόνο», κυρίως το γεγονός της πρόσβασης σε χώρους που δεν αφορούν βασικές ανάγκες μόνο σε εμβολιασμένους ή αναρρώσαντες», εξήγησε χθες ο νέος καγκελάριος.

Πριν από την ψήφιση της νέας υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού τις επόμενες εβδομάδες, η κυβέρνηση θα πρέπει να λάβει θέση για τον εμβολιασμό των παιδιών, μετά την γνωμοδότηση της εμβολιαστικής επιτροπής της Γερμανίας.

Η νέα κυβερνητική ομάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει παράλληλα την μεταβίβαση των εξουσιών. Το ενδιαφέρον ραντεβού της ημέρας, η παράδοση του υπουργείου των Οικονομικών από τον Ολαφ Σολτς στον φιλελεύθερο Κρίστιαν Λίντμπεργκ, ο οποίος, αν και δεν διαθέτει υπουργική πείρα, θεωρείται από τα βαριά ονόματα της κυβέρνησης. Οι ευρωπαίοι εταίροι θα παρακολουθήσουν με προσοχή τα πρώτα βήματα αυτού του πιστού της δημοσιονομικής λιτότητας και του φρένου χρέους.

Αλλο κεντρικό πρόσωπο της κυβέρνησης Σολτς, η Αναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων, επίσης χωρίς υπουργική πείρα και πρώτη γυναίκα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ξεκίνησε ήδη τις επισκέψεις στο εξωτερικό από το Παρίσι.

Η Αναλένα Μπέρμποκ, υποστηρίζει μία πιο επιθετική γραμμή απέναντι στην Κίνα και θα συνεχίσει μετά το Παρίσι με επίσκεψη στις Βρυξέλλες, όπου θα έχει συνομιλίες με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ και με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η Νάνσι Φέζερ, η πρώτη γυναίκα υπουργός Εσωτερικών, θα συμμετάσχει σήμερα στην πρώτη σύνοδο των ομολόγων της στις Βρυξέλλες.

Αύριο θα είναι η σειρά του Ολαφ Σολτς να επισκεφθεί το Παρίσι στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό. Η Γαλλία ήταν ο πρώτος προορισμός στο εξωτερικό και των προκατόχων του.

Ο νέος καγκελάριος θα έχει επίσης την πρώτη του συνομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης αύριο με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν.

Οι θέσεις του για ενδεχόμενο μποϊκοτάζ των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο ή για την ρωσική απειλή κατά της Ουκρανίας αναμένονται με ενδιαφέρον, αν και ο Ολαφ Σολτς, όπως και η προκάτοχός του, δεν αρέσκεται στις ηχηρές δηλώσεις.