Μπουρλά: Μπορεί να χρειαστεί και μια τέταρτη δόση λόγω της «Όμικρον»

Μπουρλά: Μπορεί να χρειαστεί και μια τέταρτη δόση λόγω της «Όμικρον»

Όλα όσα ανέφερε ο Ελληνας διευθύνων σύμβουλος της Pfizer

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, δήλωσε την Τετάρτη στο CNBC ότι «οι άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν και μια τέταρτη δόση του εμβολίου κατά της Covid-19 νωρίτερα από το αναμενόμενο».

Και αυτό γιατί, όπως δήλωσε, μια προκαταρκτική έρευνα δείχνει ότι η νέα μετάλλαξη «Όμικρον» μπορεί να παραγκωνίσει τα προστατευτικά αντισώματα που παράγονται από το εμβόλιο που ανέπτυξε η εταιρεία μαζί με τη BioNTech.

Η Pfizer και η BioNTech δημοσίευσαν το πρωί της Τετάρτης τα αποτελέσματα από μια αρχική εργαστηριακή μελέτη που έδειξε ότι η τρίτη δόση του εμβολίου είναι αποτελεσματική στην καταπολέμηση της παραλλαγής «Όμικρον», ενώ οι δύο δόσεις έχασαν σημαντικά την ικανότητά τους να προστατεύσουν από το νέο στέλεχος. Ωστόσο όπως ανέφεραν οι εταιρείες οι δυο δόσεις πιθανότατα εξακολουθούν να προσφέρουν προστασία από σοβαρή ασθένεια από την «Όμικρον».

Ο κ. Μπουρλά σημείωσε ότι μια προκαταρκτική μελέτη από την εταιρεία βασίστηκε σε ένα συνθετικό, εργαστηριακό αντίγραφο της παραλλαγής και χρειάζονται περισσότερα δεδομένα από δοκιμές κατά του πραγματικού ιού. «Αυτά τα πραγματικά αποτελέσματα θα είναι πιο ακριβή και αναμένονται τις επόμενες δύο εβδομάδες», δήλωσε ο CEO της Pfizer.

«Όταν δούμε τα δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο, θα προσδιορίσουμε εάν η Όμικρον καλύπτεται καλά από την τρίτη δόση και για πόσο χρονικό διάστημα. Και το δεύτερο σημείο, νομίζω ότι θα χρειαστούμε μια τέταρτη δόση», είπε ο CEO της Pfizer στο CNBC.

Ο Μπουρλά είχε προηγουμένως προβλέψει ότι θα χρειαζόταν μια τέταρτη δόση 12 μήνες μετά την τρίτη δόση. «Με την Όμικρον πρέπει να περιμένουμε να δούμε γιατί έχουμε πολύ λίγες πληροφορίες. Μπορεί να τη χρειαστούμε πιο γρήγορα», είπε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer είπε ότι αυτό που είναι πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να δοθούν οι τρίτες δόσεις για το χειμώνα. «Μια τρίτη δόση θα δώσει πολύ καλή προστασία πιστεύω», είπε ο Μπουρλά. Είπε επίσης ότι θεραπείες όπως το από του στόματος αντιικό χάπι της Pfizer, το Paxlovid, θα βοηθήσουν στην πρόληψη των νοσηλειών και στον έλεγχο της Covid κατά τη διάρκεια του χειμώνα.