Ψάρι-κανίβαλος ξεβράστηκε σε ακτή της Καλιφόρνια

Ψάρι-κανίβαλος ξεβράστηκε σε ακτή της Καλιφόρνια

Γνωστά για τα τεράστια μάτια τους και τα πολύ κοφτερά δόντια τους

Τρόμο σε λουόμενους σε μια παραλία του Σαν Ντιέγκο στην Καλιφόρνια προκάλεσε η εμφάνιση ενός απόκοσμου πλάσματος που ξεβράστηκε στη στεριά από την θάλασσα.

Το ψάρι-κανίβαλος, όπως το χαρακτήρισε το ρεπορτάζ του CNN, ξεβράστηκε κοντά στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας Scripps του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο την περασμένη εβδομάδα.

Οι επιστήμονες που το εξέτασαν είπαν πως είναι το πρώτο νυχτερινό ψάρι (του είδους lancetfish) που βρέθηκε στην συγκεκριμένη περιοχή από το μακρινό 1947 έως σήμερα.

Το ψάρι, του οποίου το όνομα καταλόγου είναι SIO 21-37, είναι η νεότερη προσθήκη στη συλλογή σπονδυλωτών του ινστιτούτου. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου, Μπέντζαμιν Φράμπλ, είπε ότι το ψάρι βρέθηκε ζωντανό αλλά δεν επέζησε καθώς είχε κατασπαραχτεί από γλάρους.

Οι ερευνητές κάνουν διάφορες εικασίες για τους λόγους που το εν λόγω ψάρι ξεβράστηκε. Θα μπορούσε να χάθηκε προσπαθώντας να γλιτώσει από κάποιο αρπακτικό ή να παρασύρθηκε από ρεύμα.

Σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας, τα νυχτερινά αυτά ψάρια είναι γνωστά για τα τεράστια μάτια τους και τα πολύ κοφτερά δόντια τους, ενώ είναι γνωστοί θαλάσσιοι κανίβαλοι που τρέφονται με άλλα ψάρια, αλλά και με τους ίδιους τους τους θαλάσσιους συντρόφους.

«Στα ψάρια ο καβαλισμός δεν αποτελεί ταμπού καθώς είναι συχνότερο φαινόμενο απ' όσο νομίζουμε. Ειδικά δε στα νυχτερινά ψάρια [ο κανιβαλισμός] φαίνεται να είναι αρκετά δημοφιλής», είπε ο Φράμπλ, προσθέτοντας ότι μέχρι σήμερα ελάχιστα είναι γνωστά για τα νυχτερινά ψάρια και τη συγκεκριμένη συμπεριφορά, καθώς δεν παρατηρούνται εύκολα σε μικρά βάθη.

Το εύρημα έρχεται μόλις μια εβδομάδα αφότου μια σπανιότατη πεσκανδρίτσα βαθέων υδάτων που είναι πολύ πιο σπάνια από το νυχτερινό ψάρι επίσης ξεβράστηκε σε παρακείμενη παραλία.

Επίσης, τον περασμένο Μάιο, ένα ανατριχιαστικό ψάρι με μήκος περίπου 45 εκατοστά που ονομάζεται ψάρι angler (Himantolophus) και ζει σε βάθη 900 μέτρων περίπου επίσης ξεβράστηκε σε παραλία της Καλιφόρνια και συγκεκριμένα στην παραλία Νιούπορτ Μπιτς.

Το συγκεκριμένο είδος ψαριού χρησιμοποιεί ένα μέρος του σώματός του ως φωτεινό δόλωμα για να προσελκύσει τη λεία του. Τα θηράματά του έλκονται από το «λαμπάκι» που φέγγει χάρη στο φαινόμενο του βιοφωτισμού μέσα στο σκοτάδι της αβύσσου κι έτσι το ύπουλο ψάρι είναι σε θέση να τα καταβροχθίσει μόλις πλησιάσουν αρκετά στο τεράστιο στόμα του.

«Ενώ δεν πρόκειται για ένα τόσο σπάνιο είδος ψαριού, είναι εξαιρετικά σπάνιο να βρεθεί σε αυτή την τόσο καλή κατάσταση και σχεδόν άθικτο σε μια παραλία της Καλιφόρνιας», αποφάνθηκαν τότε οι επιστήμονες, οι οποίοι το παρέλαβαν για περαιτέρω έρευνα.